Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-19 10:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/jens-runnberg-ge-oss-en-ny-guldalder-av-tv-teater-svt/

Ledare

Jens Runnberg: Ge oss en ny guldålder av tv-teater, SVT

Eva Beckman är programdirektör för SVT.
Eva Beckman är programdirektör för SVT. Foto: Ola Kjelbye/SVT

De 53 film- och teaterprofiler som i DN efterlyser ett omtag för tv-teatern är rätt ute. Det är för precis sådant vi finansierar public service över skattsedeln.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

En av poängerna med public service är att verksamheten kan vara ett konstnärligt reservat med allemansrätt, för sådant som inte bär sig kommersiellt.

Där får det smala plats, men också det som tilltalar brett och ändå inte skulle gå ihop på sista raden. Verkshöjd kostar nämligen pengar – stora produktioners signum är att också detaljer får kosta.

När 53 film- och teaterprofiler (DN 30/3) i vår coronatid vill pröva tanken på att allmänheten återigen skulle vara betjänt av en tv-teater av den svindlande kvalitet som uppnåddes under 60-, 70- och 80-talen förväntar man ju sig att detta ska mötas med konstruktivitet och välvilja från SVT-ledningen.

En så passiv och odynamisk syn på konstformen och på public service är fattig.

Dessa framstående kulturarbetare nämner fyrbåkar i det historiska utbudet, föreställningar som välförtjänt gått till tv-historien – ”I väntan på Godot”, ”Ett drömspel”, ”Trettondagsafton” och många fler.

Tv-teaterproduktionerna, nationalscenerna och privatteatrarna utgjorde en mylla med växelbruk för oss som var unga eller vuxna när de här produktionerna gjordes, när stora skådespelare nådde ut brett och blev vad som med ett fint ord ska beskrivas som ”folkkära” och verk skrevs för allmänheten av dramatiker som Per Olov Enquist, Kristina Lugn, Ingmar Bergman och Lars Norén.

SVT:s programdirektör Eva Beckmans svar är avfärdande: ”Är scenkonst viktigt för SVT? Tveklöst, det står i vårt uppdrag, men behovet av tv-teater känns obsolet, det måste jag säga.”

Obsolet?

Det framgår av Beckmans resonemang att hon tycker att något av en kvot uppfylls av en pandemisatsning som ”redan erbjuder tittarna scenkonst i samarbete med teatrarna under rubriken 'Scen' på SVT play”.

Ingmar Bergman satte upp ”Ett drömspel” för tv-teatern 1963.
Ingmar Bergman satte upp ”Ett drömspel” för tv-teatern 1963. Foto: Magnus Hartman

För Beckman verkar tv-teater vara synonymt med ett produktionssätt med kameror utställda i ett tomt auditorium inför en uppsättning som inte tagits fram med tv-mediet i direkt åtanke.

En så passiv och odynamisk syn på konstformen och på public service är fattig. I sina bästa stunder var guldålderns tv-teater inte i första hand ett forum, en kanal, utan en kreatör i världsklass.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt