Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-30 20:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/jens-runnberg-ingen-slump-att-sd-flirtar-med-v-och-kommunal/

LEDARE

Jens Runnberg: Ingen slump att SD flirtar med V och Kommunal

Jimmie Åkesson (SD) påminner Nooshi Dadgostar (V) om den samsyn som råder mellan partierna.
Jimmie Åkesson (SD) påminner Nooshi Dadgostar (V) om den samsyn som råder mellan partierna. Foto: Lotta Härdelin, Beatrice Lundberg

På tisdagen visade KD, M och SD upp en enad front i den ekonomiska politiken. Men på lång sikt är förutsättningarna att bli överens dåliga. Redan på fredagen pekade SD på sin samsyn med V.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Priset som S fick lov att betala för att kunna tillträda som regeringsbildare i ett låst parlamentariskt läge efter förra valet var liberala reformer. Flera av dessa innebar liberaliseringar som M hade övergivit i sin triangulering, eftersom man under alliansåren inte ville ta politisk strid med röda organisationer som LO och Hyresgästföreningen.

Nu framträder i allt klarare dager priset som dagens moderater får lov att betala för att kunna tillträda som regeringsbildare efter 2022.

SD genomdrev vänsterlutande politik i den reservation i finansutskottet som SD, KD och M presenterade gemensamt i förra veckan. Det var SD:s hållning, inte M:s, som kom att råda när det handlar om att permanenta pandemins höjning av a-kassan och sjukförsäkringen.

Nu förklarar SD helt öppet för V att det är med SD som socialisterna kan få igenom en reform av arbetsscheman i äldreomsorgen som är ljuv musik för V:s viktigaste väljargrupp – kvinnliga kommunalare, väljare som mansdominerade SD verkligen behöver.

Partiledaren Jimmie Åkesson uppmanar V att vara lika principfasta för kommunalarna som de var för hyresgästerna, och stödja budgeten där SD:s linje kommit att gälla (Aftonbladet, 19/11).

Länge, innan kulturkriget, avgjordes val i Sverige av den ekonomiska politiken. Och där ligger SD till vänster.

Ett S i opposition och utan avtal med liberala krafter skulle sannolikt dra till vänster. Där kommer SD stå med öppna armar för enstaka uppgörelser med V och S. SSU och LO har redan välkomnat det famntaget.

Åkesson spelar det långa spelet och har tidigare haft strategin ”giv’em hell” i budgetfrågor. V och SD förenas av att vara portade från pensionsgruppen och av samma politiska mål i pensionsfrågan.

Och hittills har vi inte hört någonting från M och KD om hur de reagerar på Åkessons flirt med V och tänker sig hantera SD:s attack mot hållbara pensioner och arbetslinjen.

Ämnen i artikeln

Kommunal
Pensioner

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt