Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-01 12:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/jens-runnberg-lukasjenko-lurar-flyktingar-till-litauen-eu-maste-stodja-vilnius/

LEDARE

Jens Runnberg: Lukasjenko lurar flyktingar till Litauen - EU måste stödja Vilnius

EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson fördömer Belarus agerande.
Foto: Paul Hansen

Det går att köpa biljett från Mogadishu i Somalia till gränsen mellan Belarus och Litauen. President Lukasjenkos hot om en flyktingvåg mot EU har börjat bli allvar.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Skärpta EU-sanktioner mot Belarus infördes efter att regimen den 23 maj kapade ett Ryanairflyg på väg från Grekland till Litauen. Lukasjenko beordrade upp sitt flygvapen och tvingade ned planet för att kunna gripa journalisten Raman Pratasevitj och hans flickvän Sofia Sapega.

Sanktionerna träffar Belarus stora exportföretag rejält; staten har bland annat omfattande utrikeshandel med olja och pottaska, det senare ett material med ett flertal användningsområden.

Autokraten Alexandr Lukasjenko inledde därefter en ordväxling som innehöll hot om att upphöra med gränskontroller av papperslösa migranter. Mycket tyder nu på att precis detta sker. Inrikesminister Agne Bilotaite beskriver det som ett hybridkrig där olagliga migrantströmmar är en av metoderna.

Det finns vittnesmål från flyktingarna om hur de betalat 7 000 dollar i Somalias huvudstad Mogadishu för att flyga till Istanbul och sedan Minsk.

En annan flygrutt går från Bagdad. Upplägget förefaller vara välorganiserat. Flyktingströmmen från Belarus till Litauen har 20-faldigats jämfört med förra året, till 1 700 personer bara i juni.

Belarusiska gränsvakter arbetar med att sopa igen spåren av hur det gick till när flyktingarna kom till Litauen och med att använda gränspassager där de vet att kontrollen är svag eller inte finns.

Litauen drog den 9 juli i gång bygget av ett 55 mil långt taggtrådsstängsel för 41 miljoner euro. EU:s gränsmyndighet Frontex har skickat personal samt satt in flyg ut ur Litauen för dem utan flyktingstatus. EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson beskriver Lukasjenkos tilltag som ”oacceptabelt”.

Givet Lukasjenkos tidigare diktatoriska metoder är hans nya arbetssätt i hybridkriget tyvärr inte förvånande.

Det är i hela EU:s intresse att sluta upp bakom Litauen i kampen mot den cyniska och hänsynslösa regimen i Belarus.

Ämnen i artikeln

Litauen
Belarus

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt