Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-20 23:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/jens-runnberg-miljardregn-over-norra-sverige-anda-klipper-v-till-med-ett-nytt-bidrag/

LEDARE

Jens Runnberg: Miljardregn över norra Sverige - ändå klipper V till med ett nytt bidrag

Kreativ med bidrag – Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson i V.
Kreativ med bidrag – Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson i V. Foto: Roger Turesson

Företagen kommer inte att lyckas locka människor till jättesatsningarna i norra Sverige. Därför måste de kapitalstarka investerarna få skattebetalarnas draghjälp med ett nytt, generöst bidrag, anser V.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kapitalisterna älskar norra Sverige. På onsdagen kom nyheten att batteritillverkaren Northvolt fått in ytterligare 22 miljarder från ägarna. Visserligen är S tal om ”återindustrialisering” av landet något av ett önsketänkande – de 10.000 nya jobb som planeras vid industrianläggningar i Gällivare, Boden och Skellefteå ska ställas i relation till de 140.000 industrijobb som försvann 1995-2010.

Men utvecklingen är mycket glädjande. Västerbotten och Norrbotten har viktiga insatsvaror och kan komma att ha tillräckligt med ren kraft för att möta de väldiga energibehoven. Staten, kommunerna och investerarna tar nu gemensamma tag – siffran 700 miljarder kronor har nämnts – för infrastrukturen, bostäderna och fabrikerna. Det är rena byggboomen i norr.

Regeringen har utsett en särskild samordnare, Peter Larsson, som ska få de statliga processerna att löpa smidigt. Larsson räknar med att 100.000 fler än i dag kommer att bo i de två nordligaste länen 2035, när det skapats 30.000 nya jobb i industrierna inklusive underleverantörerna, och 20.000 i offentlig sektor.

Inflyttning måste till, arbetslösheten är låg jämfört med regioner som Västmanland, Sörmland och Skåne. Omskolning av arbetslösa på plats kommer alltså inte att räcka. Ej heller länens unga som gör entré på arbetsmarknaden. Men nu finns ju verkligen de finansiella musklerna; tron på framtiden är påtaglig i norra Sverige.

Andra människors skattepengar alltid outsinliga.

Kommunerna vill göra det mesta av de fördelar de naturligen har. Sålunda satsar exempelvis Gällivare på att bli känt som ”femminutersstaden” – storstadsbor antas särskilt uppskatta att ha fem minuter till förskola, skola, fritidsaktiviteter och arbetsplatsen. Norra Sverige erbjuder ett bättre vardagsliv, helt enkelt. Skellefteå bearbetar med 60-miljonerkronorsprojektet Relocate blivande inflyttare som i dag bor i Malmö, Göteborg och Stockholm

Alla borde se framtiden an med tillförsikt, men det gör inte Vänsterpartiet. Det kommer aldrig att gå att få människor att byta jobb och flytta till norra Sverige utan sponsring från andra skattebetalare, är en slutsats partiet landat i.

Arbetslösa kommer inte heller att flytta till jobb utan pengar från staten i handen, tror V. De som får jobb i bristyrken borde få upp till 30.000 kronor i flyttstöd och tre gratis månadshyror enligt ett V-förslag som presenterades vid månadsskiftet.

Det går nog inte att tänka sig ett mer vänsterpartistiskt förhållningssätt. Finns det någon situation som inte tarvar ett nytt statligt bidrag? Extremt kapitalstarka företag är alltså enligt V för svaga för att locka arbetskraft. Skattebetalarna ska träda in och hålla kapitalisterna under armarna.

Hos V är bidragskreativiteten alltid en konstant och andra människors pengar alltid outsinliga.

Ämnen i artikeln

Norrbotten
Boden
Skellefteå

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt