Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-20 05:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/jens-runnberg-ratt-att-vi-ar-med-i-natos-arbete-mot-paverkansoperationer/

Ledare

Jens Runnberg: Rätt att vi är med i Natos arbete mot påverkansoperationer

Utbildningsminister Li Andersson, inrikesminister Maria Ohisalo, statsminister Sanna Marin och finansminister Katri Kulmuni vid tillträdet i december 2019.
Utbildningsminister Li Andersson, inrikesminister Maria Ohisalo, statsminister Sanna Marin och finansminister Katri Kulmuni vid tillträdet i december 2019. Foto: Vesa Moilanen

Stratcoms kartläggning av vad som hände på nätet när statsminister Sanna Marin utlyste undantagstillstånd mot pandemin är intressant läsning. Det är bra att Sverige är med i Natos kunskapsutbyte på detta område.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Sedan 2017 är Sverige en av staterna som står bakom Stratcom i Riga – Natos center för forskning om informationskrigföring och utvecklingen vad gäller påverkansoperationer i sociala medier. Nu har Stratcom tittat närmare på Finland i rapporten ”Maktkränkning - Samordnade onlinetrakasserier av finska ministrar”.

IS, Kina och Ryssland hör till de stora nätaktörerna som arbetar aktivt med att destabilisera Väst. Rysslands nätkamp för Donald Trump i de båda senaste presidentvalen är väl dokumenterad.

Fejk- och robotkonton användes av Ryssland på brexitsidan i Storbritanniens folkomröstning och Twitter stängde av tusentals användare under protesterna i Hong Kong 2019, eftersom bolaget ansåg att de var del av ”en tydlig statsunderstödd informationsoperation” av Kommunistpartiet.

Finland blev intressant för Stratcom eftersom landet införde undantagstillstånd för att stoppa smittspridningen och att fem partiledare och ministrar är kvinnor. En tes om att dessa var särskilt utsatta för sexualiserade kränkningar visade sig stämma.

Det är i Sveriges intresse att kartlägga hur Ryssland arbetar med att stödja ytterkantshögern

Ryssland var inte särskilt aktivt denna gång, men kartläggningen visar att cirka 30 procent av toppolitikernas följare är fejk. Återkommande epitet som Läppstiftsflickorna och Team Tampax om regeringen ledd av statsminister Sanna Marin har i hög grad kommit från twittrare som sympatiserar med högerpopulistiska Sannfinländarna.

Inkompetens och att vara kvinna kopplas samman. Det här är ett problem för att det motverkar unga kvinnors medverkan i politiken, skriver Stratcom i sin rapport. En tredjedel av Finlands kommunpolitiker och hälften av riksdagsledamöterna har utsatts för internethat visade en finsk rapport 2019.

Det är av synnerlig vikt för totalförsvaret att Sverige förstår och kan hantera påverkansoperationer. Sveriges intressen av att kartlägga hur Ryssland arbetar med att stödja ytterkantshögern och orsaka splittring och polarisering sammanfaller med Natoländernas.

Ämnen i artikeln

Näthat
Ryssland
Finland
Sanna Marin
Nato

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt