Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-19 11:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/jens-runnberg-ratt-med-nya-polisverktyg-mot-danande-musik-som-haller-folk-vakna/

Ledare

Jens Runnberg: Rätt med nya polisverktyg mot dånande musik som håller folk vakna

Åh, nej, den där höga musiken nu igen!
Åh, nej, den där höga musiken nu igen! Foto: Christine Olsson/TT

Polisen föreslås få möjlighet att utfärda en ordningsbot för nattmusiken, direkt och på plats. Förhoppningsvis blir larmsamtalen till 112 färre.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Det finns en subkultur som går ut på att åka runt till olika ställen på gator och torg och spela så hög musik som möjligt från bilhögtalarna. Kulturutövandet är en plåga för omgivningen.

Att bli väckt och inte kunna somna om, för att någon utanför bostaden för oväsen från en stillastående bil med nedvevade fönsterrutor, blir ohållbart om det pågår natt efter natt.

Få räknar med att få hjälp när de ringer polisen; studier visar att bara var tionde som blir störd anmäler detta och ändå har på senare år ändå tidvis och i vissa län nattmusiken föranlett allra flest samtal till SOS Alarm 112 av alla brottstyper. Polisen å sin sida upplever att man får lägga orimligt mycket tid på saken.

Människor har känt sig tvungna att flytta när andra åtgärder, som avstängda gator, inte hjälpt. Det finns inlämnade riksdagsmotioner om ett strikt ägaransvar för den som står registrerad på bilen, eller att föraren ska bära ansvaret så att de som färdas i bilen inte ska kunna skylla på varandra om vem som skruvade upp volymen.

Men nu vidtas kanske andra åtgärder som förhoppningsvis ska rädda nattsömn och sinnesro för fler.

I början av mars gick riksåklagarämbetet ut med en remissrunda med förslaget att ändra i ordningslagen så att polisen kan utfärda böter direkt på platsen för det förargelseväckande beteendet. Hittills har processen varit utredning, åtal och dom. Bötesbeloppet föreslås bli 800 kronor och i storlek i så fall jämställas med offentlig urinering.

”Att föra oljud är redan ett brott och kommer att fortsätta vara så. Det här är för att vi ska få en effektivare tillämpning av de bestämmelser som redan finns, säger kammaråklagare Fredrik Jönsson till DN:s nyhetsredaktion (23/3).

Nyordningen förefaller självklar. Frågan är bara om den räcker. Att ge polisen fler verktyg mot den höga bilmusiken på nätterna frigör tid till väsentligt allvarligare brottslighet.

Läs fler texter av Jens Runnberg här

Ämnen i artikeln

Polisen

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt