Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-24 04:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/jens-runnberg-var-ar-politiken-for-aldre-som-vill-flytta-till-nagot-mindre-och-lattskott/

SVENSK POLITIK

Jens Runnberg: Var är politiken för äldre som vill flytta till något mindre och lättskött?

Ett radhusområde i Riksby.
Ett radhusområde i Riksby. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Många äldre bor större än vad de behöver. Var sjätte villaägare över 56 år överväger flytta och om de gör det frigörs hus till trångbodda barnfamiljer. Men det inte lägenheter dessa äldre husägare vill flytta till.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Den tudelade bostadsmarknaden har gynnat dem på insidan och dömt andra till utanförskap. Flyttskatt och hyresreglering sänker rörligheten. Insiderorganisationer som Hyresgästföreningen och Vänsterpartiet kämpar för att bevara ett orättvist status quo för dem som ska in på bostadsmarknaden för första gången, för dem som vill flytta till jobb i större städer och för dem som bryter upp från dåliga förhållanden och behöver gå från en bostad till två.

Många äldre bor rymligare än vad de behöver, men att bostadsmarknaden är så skruvad ger pensionärer små incitament att röra på sig. Följden blir att unga familjer som deras hus skulle passa perfekt för, tvingas bo trångt och dyrt.

Men rapporten ”Äldre småhusägare – vinnare på bostadsmarknaden” från Swedbank som släpptes häromveckan uppmanar fler pensionärer att ta fram miniräknarna.

I det typfall banken räknat på köpte paret ett hus vid millennieskiftet till 85 procents belåning och har amorterat två procent om året. Skillnaderna mellan de 60 kommuner och stadsdelar som analyserats är betydande. Vilken amortering de gjort på huslånet och huruvida paret söker uppskov med skatten på husets prisuppgång, spelar stor roll för kalkylen.

Gynnsammast är det i exemplet Bromma-Västerled, där pensionärerna får 5,9 miljoner kronor över efter att de köpt en annan bostad med tre rum i samma område. Överskottet faller sedan ända ned till de 28.000 kronor exemplet Örnsköldsvik skulle ge, men i genomsnitt kan pensionärsparet sänka sin boendekostnad med 2700 kronor i månaden genom att flytta till (en mycket mer lättskött) bostadsrätt.

Föreställningen om att det är billigast för äldre människor att bo kvar ifrågasätts onekligen av rapporten. Men vill äldre flytta och vad söker de i så fall?

Var sjätte över 56 år som bor i småhus funderar på att flytta. Att bostadsmarknaden verkligen skulle kunna syresättas förstår man av att över en miljon män och kvinnor över 65 äger ett småhus. Flyttplanerna startas oftast av en önskan att bo mindre än de gör.

47 procent av dem med flyttplaner ser balkong eller uteplats som viktigast i det nya boendet och 60 procent önskar sig närhet till ett grönområde. Men det är en mycket liten andel som skulle föredra att bo i lägenhet – endast 6 procent.

”Ska vi få igång flyttkedjorna och locka äldre till att sälja sina småhus är det mycket som talar för att det behöver byggas fler mindre småhus som är lätta att underhålla och som har tillgång till en trädgård eller en uteplats”, sammanfattar Swedbank.

Och vilken är partiernas politik för att öka byggandet av sådana bostäder ute i kommunerna egentligen?

Ämnen i artikeln

Pensioner

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt