Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-17 11:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/jens-runnberg-vem-vill-ha-magdalena-andersson-flasande-i-nacken/

LEDARE

Jens Runnberg: Vem vill ha Magdalena Andersson flåsande i nacken?

Hon är inte lätt att efterträda.
Hon är inte lätt att efterträda. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Magdalena Anderssons efterträdare som finansminister får ingen lätt uppgift.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Två gånger under 1966 fick finansminister Gunnar Sträng frågan om han ville ta över som statsminister. Tage Erlander såg valrörelsen det året som ett personligt fiasko. S föll hela 7,8 procentenheter, ända ned till 42,3 procent. Men Sträng svarade nej, båda gångerna.

Efter den så kallade Tobleroneaffären för Mona Sahlin 1995 fick finansminister Göran Persson frågan av media och svarade som bekant nej gång på gång, för att sedan med karaktäristisk självklarhet säga ja till valberedningen.

Att komma efter en finansminister med mycket stark ställning i regeringen, när hen gått vidare till statsministerposten, är inte lätt. Från 90-talskrisen och framåt höjde Göran Persson skatter, skar i statens utgifter och var en dominant i den inrikespolitiska debatten .

1999 ansåg efterträdaren Erik Åsbrink sig ha underminerats av sin statsminister, när Persson utan att ha förankrat det, i SVT Aktuellt förordade en kostsam reform, i direkt konflikt med Åsbrinks bild av vilket ekonomiskt utrymme som fanns.

Perssons försök att övertala Åsbrink att vara kvar fick hållas efter att finansministern redan kallat till en presskonferens för att meddela sin avgång. Statsministern var mycket skakad och såg finansministerns beslut som ett enormt svek. Men Persson medgav senare att han inte själv släppte sin tidigare roll som finansminister förrän den väsentligt mer foglige och lyhörde Bosse Ringholm hade tillträtt.

Vem blir det som efterträder Magdalena Andersson som finansminister, och därmed också får en statsminister som har detaljkunskaper inom olika utgiftsområden samt leder regeringen?

EU-minister Hans Dahlgren är civilekonom från Handels, likt Andersson, men tog examen 1971 och har fyllt 73. Sverige är inte USA i synen på politiker i pensionsåldern. Inrikesminister Mikael Damberg, som har nämnts, är förvaltningsekonom. Infrastrukturminister Tomas Eneroth är inte någon sorts ekonom alls, men Ringholm blev ju underkänd i gymnasiematematiken, så formell ekonomutbildning är nog inget absolut krav.

Statssekreterare Emma Lennartsson är även hon Handelsekonom och har visat att hon kan ”ta en för laget” när hon tog på sig ansvaret för sen informationsgivning under Transportstyrelseskandalen, och genom ett extrainsatt regeringssammanträde en sen söndagseftermiddag 2017 omedelbart beviljades sin avgång.

Jag satsar på Lennartsson. Visserligen känner hon och den blivande statsministern varandra väl men jag tror ändå att hon får en ganska svår resa med Andersson som överrock.

Det ligger liksom i sakens natur.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt