Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-26 10:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/jesper-ahlin-marceta-agentlagen-skulle-skicka-annu-ett-land-i-rysslands-famn/

LEDARE

Jesper Ahlin Marceta: Agentlagen skulle skicka ännu ett land i Rysslands famn

En stor majoritet av befolkningen vill att Georgien ska fjärma sig från Ryssland och i stället närma sig EU.
Foto: Lars Lindqvist

I den ena riktningen finns Europa och demokratin, i den andra väntar Ryssland. Georgien måste välja väg.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

I veckan har demonstranter och polis drabbat samman på Tbilisis gator i Georgien.

Demonstrationerna riktas mot det styrande partiet Georgiska drömmen. På tisdagen klubbade partiet igenom en lag efter rysk förlaga. Den innebär att organisationer stämplas som ”utländska agenter” om mer än 20 procent av deras finansiering kommer från utlandet.

Samtliga svenska Sidafinansierade organisationer träffas av lagen. Det betyder att exempelvis Transparency International, som arbetar mot korruption i landet, skulle förvandlas till en ”utländsk agent”.

För Georgiska drömmens följare betyder det att landets ortodoxa och konservativa kultur måste bevaras

Den politiska situationen i Georgien är komplex. 80 procent av befolkningen vill närma sig EU och väst. Samtidigt råder det stor oenighet kring exakt hur närmandet ska gå till – och det styrande partiets ledning för gång på gång in landet på fel kurs.

Premiärministern Irakli Garibashvili, från Georgiska drömmen, förklarade på tisdagen att landets framtid ligger i händerna på ”patrioter”. Partiets ordförande Irakli Kobakhidze svär på att det stöttar en integration med väst. Men Georgiens väg till EU, fortsätter han, måste vandras ”med värdighet”.

För Georgiska drömmens följare betyder det att landets ortodoxa och konservativa kultur måste bevaras. Kyrkans auktoritet ska försvaras och traditionella värderingar kring jämlikhet och sexualitet värnas.

På torsdagen meddelade Georgiska drömmen att de ska dra tillbaka lagen, så fort parlamentet öppnar igen. Byggnaden har nämligen stängt för reparationer – ett knep som styret har nyttjat förut, när demonstranter har satt press på dem.

Ett pressmeddelande om att i framtiden dra tillbaka lagen räcker inte. Först när ett faktiskt politiskt beslut är klubbat kan georgierna andas ut.

Georgien har under de senaste decennierna sökt sig mot Europa. Lagen om ”utländska agenter” vore i stället en rörelse i den motsatta riktningen. Där väntar Ryssland.