Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Jimmie Åkesson är en ulv i lammullströja

Senaste bilden av SD.
Senaste bilden av SD. Foto: Stina Stjernkvist/TT

DN 24/8 2018. De som vill öppna för samarbete med Sverigedemokraterna är de som också är mest likgiltiga inför hur ett sådant samarbete i praktiken skulle se ut. Det är naivt. 

Något har hänt med Sverigedemokraterna. De ser inte ut som förr. Borta är kostymerna, på valaffischerna syns mjuka tröjor och pasteller. Partiledaren Jimmie Åkesson ler. 

Nu vill han tona ned partiets politik, släta över, så till den grad att valaffischerna inte ens har några budskap. ”SD2018”, står det bara. Häromdagen antydde han till och med att flyktingpolitiken inte behöver stå i vägen för att Sverigedemokraterna och Centerpartiet ska kunna rösta på samma budget (SvD 23/8). 

”Det är möjligt att vi kan komma överens med Centern om anslaget, men bråka om innehållet. Där finns det faktiskt en möjlighet. Jag har inte tänkt på det på det sättet tidigare faktiskt”, sade han. Tidigare hade det varit otänkbart med den sortens mjukhet mot det parti som Sverigedemokraterna – och inte minst Jimmie Åkesson själv – alltid framhållit som extremister i invandringsfrågan.

Är det alltså ett nytt, reformerat Sverigedemokraterna vi ser? Nej, det är samma gamla järngäng som vanligt. 

Jimmie Åkesson själv var i kontakt med Sverigedemokraterna första gången 1994 – det vill säga på den tid då partiet marknadsförde sig som rasistiskt. För SD har Sverige alltid haft massinvandring.

Officiellt började Jimmie Åkesson visserligen engagera sig först när Mikael Jansson tog över som partiledare 1995 och styrde SD bort från naziströrelsen och in på en mer parlamentarisk väg. Men kärnan – det alarmistiska invandrarmotståndet – är densamma, och det finns inget som tyder på att Jimmie Åkesson med åren mognat och kommit på bättre tankar. Tvärtom understryker han att det var i detta Sverigedemokraterna han hittade hem. 

Jimmie Åkesson har givetvis större ambitioner än att stötta andra till framgång.

Det förflutna vill partiet inte kännas vid eller tala om. Varje gång någon av dess företrädare gör bort sig så heter det att detta är ett enskilt rötäggs verk. Det upprepas intill leda för de enskilda rötäggen är många och utgör till stor del också partigräddan. SD talade visserligen ett tag högtravande om att göra upp med sin historia och låta upprätta en vitbok, men det projektet tycks ha runnit ut i sanden. 

Vad som är desto svårare att begripa är hur ointresserade så många inom den svenska högern tycks vara av att diskutera såväl Sverigedemokraternas nära förflutna som de stora problem partiet uppenbarligen lider av också i dag. Detta talas det aldrig om. 

Allra särskilt märkligt är det att det är de som vill öppna för samarbete med Sverigedemokraterna som också är mest likgiltiga inför hur ett sådant samarbete i praktiken skulle se ut, var gränsen går, vilka inneboende fällor som skulle kunna finnas inom en sådan koalition och hur man ska undvika dem. Somliga blir till och med märkbart irriterade över att ens behöva dryfta frågan. ”Sluta larva er!”

Stora delar av den mörkblå borgerligheten tycks inbilla sig att exempelvis de allt blekare Moderaterna skulle kunna använda sig av Sverigedemokraterna för att få makt, utan att det kostar något. Det är en naiv och fantasilös – för att inte säga farlig – inställning. Jimmie Åkesson har givetvis större ambitioner än att stötta andra till framgång. Han vill primärt driva igenom sin politik, och i det långa loppet ge Sverigedemokraterna så mycket inflytande över Sverige som möjligt.

Det är därför han ler. Han vet att det inte räcker att kanalisera människors vrede och rädsla. Om SD ska bli störst måste det bli folkligt på riktigt. Steg för steg ska han närma sig makten. Han är en ulv i lammullströja.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.