Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 10:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/klimatarbetet-forsvagas-nar-usa-agerar-laktarhuligan/

Ledare

Klimatarbetet försvagas när USA agerar läktarhuligan

Bild 1 av 2 Foto: Magnus Bard
Bild 2 av 2 Foto: Magnus Bard

DN 29/11 2018. EU agerar föregångsland i det internationella arbetet mot klimatförändringarna. Men behöver hjälp av USA.

DN:s ledarredaktion
Rätta artikel

På tisdagen publicerade FN sin årliga rapport över världens koldioxidutsläpp. Det är ingen munter läsning. 2017 ökade de igen, efter att ha stannat av föregående år. Parisavtalets mål på att de ska nå sin topp 2020 uppfylls inte. Först 2030 lär det vända neråt. 

Under onsdagen presenterade sedan EU-kommissionen sin nya långsiktiga klimatstrategi. Den identifierar omfattande investeringar för att unionen ska kunna motverka och anpassa sig till den accelererande växthuseffekten. 

Publikationerna utgör en fond till FN:s klimatkonferens som börjar om några dagar i polska Katowice (COP24). De inskärper allvaret och behovet av att agera.

COP24 fungerar som en uppföljning till Pariskonferensen 2015. Avtalet som slöts i Frankrikes huvudstad band de länder som skrev under att hålla de globala temperaturökningarna till under 2 grader, helst under 1,5. Och tvingade dem att formulera hur de skulle bidra till målet. Men många av detaljerna fylldes inte i. Den regelbok som ska styra fördragets implementering ska nu antas.

Förväntningarna på COP24 är dock begränsade. Dels beror det på att djävulen sitter i detaljerna. Ju precisare enskilda länders åtaganden blir, desto svårare är det för alla att skriva under. Dels beror det på att Barack Obama har ersatts av Donald Trump i Vita huset.

Amerikanerna har ofta agerat bromskloss i försöken att motverka den tilltagande växthuseffekten. Oljeindustrin lägger stora summor på att se till att dess intressen skyddas. Det finns en utbredd oro för att USA ska betala ett för högt pris. Men Trump gör allting värre.

USA har inte varit klimatarbetets mest konsekventa pådrivare. Men Barack Obama spelade en nyckelroll i Paris.

Förra veckan publicerades en ny stor studie för den amerikanska statens räkning om klimatförändringarnas kostnader för USA. Presidenten avfärdade den med att han ”inte tror på sådant”.

USA har inte varit klimatarbetets mest konsekventa pådrivare. Men Barack Obama spelade en nyckelroll i Paris. Om den fria världens ledare väljer att delta i matchen eller ställa sig bland huliganerna på läktaren har betydelse. 

Eftersom Trump har lämnat in en begäran om utträde ur Parisavtalet har amerikanska diplomater inte någon avgörande roll kring förhandlingsbordet i Katowice. Det innebär i sin tur att det blir svårare att få andra stora länder, som Kina, att göra dyra eftergifter. 

Dessutom ger Trumps klimatförnekelse och utfall mot internationella avtal hans likasinnade råg i ryggen. Brasiliens Jair Bolsonaro och andra populister tar intryck.

I samband med att EU:s kommissionär för klimat- och energifrågor, Miguel Arias Cañete, presenterade unionens nya strategi konstaterade han att Europa är en föregångare. Det är riktigt att EU gör mer än andra och använder sig av rätt verktyg. Systemet med utsläppsrätter, EU-ETS, är precis den typ av marknadsbaserade åtgärder som tvingar förorenare att ta ansvar för sina utsläpp och som skapar bäst förutsättningar för att bekämpa klimatförändringarna. 

Men EU:s åtgärder är långt ifrån tillräckliga i förhållande till problemets omfattning. Framför allt behöver priset på att släppa ut bli många gånger högre.

På grund av den långa utträdesperioden är det först efter den 4 november 2020 USA formellt lämnar Parisavtalet. Det är dagen efter nästa presidentval. EU:s uppdrag är således dubbelt: Att öka de egna åtagandena, och att driva på i Katowice och andra internationella sammanhang för att bevara och stärka den multilaterala processen – tills unionen förhoppningsvis kan få hjälp igen av USA.