Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 17:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/klimatet-kan-inte-vanta-elektrifiera-industrin/

Ledare

Elektrifiera industrin – klimatet kan inte vänta

Isen på Bajkalsjön smälter.
Isen på Bajkalsjön smälter. Foto: Beatrice Lundborg

DN 25/6 2020. Trots coronanedstängning och drastiskt minskade resor kommer koldioxidutsläppen i år bara minska med mellan 4 och 7 procent. För att klara klimatet måste vi ta i de stora frågorna: energisystemen och industrin. 

Förra helgen uppmättes nya rekordtemperaturer i norra Sibirien på hela 38 grader. I den engelskspråkiga världen fick det extra uppmärksamhet eftersom det motsvarar mer än 100 grader Fahrenheit, en symbolisk gräns som nu överskreds. Hela våren har det varit 8 grader varmare än normalt i Sibirien, nu är det norr om polcirkeln på många ställen mellan 20 och 25 grader varmare än vanligt.

Det här beror förstås i stor utsträckning på klimatförändringarna, men värmens effekter på klimatet är ännu allvarligare. Permafrosten i Sibirien innehåller nämligen mer klimatpåverkande gaser än vad som i dag finns i hela atmosfären. När isen smälter släpps de gaserna ut. Det är det här som ibland omnämns som en så kallad ”tipping point”, eftersom utsläppen då kommer bli så oerhörda att vi över huvud taget inte vet hur vi ska hantera dem.

Men har inte utsläppen ändå minskat i år, med corona? Jo, det har de. Utsläppsminskningarna antas bli de största sedan andra världskriget, på helåret 2020 beräknas de till mellan 4 och 7 procent. I april, när pandeminedstängningarna var som mest omfattande, släppte världen ut 17 procent mindre koldioxid än förra året. 

Det är utmärkt att enskilda människor avstår onödiga flyg- och bilresor, men för att klara klimatkrisen måste vi ställa om energisystemet till klimatneutralt och sedan elektrifiera allt som bara går.

Det påverkar dock inte uppvärmningen nu, som beror på den koldioxid som redan är utsläppt. Det är också egentligen en häpnadsväckande liten minskning, givet att nästan allt det som vi vanligen talar om som klimatpåverkande hade stängts ner. Utsläppen från flyg minskade med hela 60 procent, utsläppen från landtransporter, framför allt bilism, minskade med 21 procent. Många upplever att de tvingats lägga om livet totalt, och ändå har totalutsläppen inte minskat mer.

Problemet är att utsläppen från flyg och privatbilism, som må vara bland de största en enskild människa kan påverka, är rätt små sett till helheten. Globalt står energisektorn för nästan hälften av alla klimatutsläpp och industrin för 22 procent. Det är utmärkt att enskilda människor ändrar sina resemönster och avstår onödiga flyg- och bilresor, men det som verkligen behöver göras för att klara klimatkrisen är alltså att ställa om energisystemet till att bli klimatneutralt och att med tillgång till klimatneutral energi sedan elektrifiera allt som bara går. I Sverige är det industrin som står för de stora klimatutsläppen, och vinsterna om exempelvis stål- och cementindustrin slutar med fossilbränslen vore enorma. 

Redan nu pågår projekt på LKAB med att få fram koldioxidneutralt stål, och både i Sverige och på andra ställen jobbar man med att ta fram koldioxidneutral cement. Just cement är en nyckelfråga eftersom betong, som görs på cement, både är världens mest använda material och en av de industriprocesser som släpper ut mest koldioxid.

Ett annat sätt att minska klimatpåverkan vore om vi äntligen kunde få till effektiv plaståtervinning. All plast som inte återvinns bränns upp och ger klimatgaser, samtidigt som plast är ett fantastiskt material med överlägsna funktioner gentemot mycket annat. För att få ihop den ekvationen är återvinning i stor skala centralt. 

Risken nu är att de låga oljepriserna driver utvecklingen åt helt fel håll, bort från en omställning mot klimatneutral energi och tillbaka till fossilfesten. De marknadsmässiga framstegen där allt fler stora investeringsbolag riktat om sina pengar bort från kol och olja till ny grön teknik riskerar att stanna av. 

Det viktigaste som politikerna då kan göra är att hålla fast vid och ytterligare höja priset på att släppa ut koldioxid. Permafrosten smälter. Klimatet kan inte vänta. 

Ämnen i artikeln

Klimatet
Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt