Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Klimatförändringarna kräver kreativitet, inte idétorka

DN 17/7 2018. Handel, snabb omställning och nya innovationer kan skapa ett gynnsamt klimat för framtidens livsmedelsproduktion.

"Vi hade i alla fall tur med vädret" heter den klassiska semesterkomedin från 1980 med Rolf Skoglund och Claire Wikholm på stressfylld husvagnssemester. Titeln syftar på att färden sker i ett ständigt solsken.

Den här sommaren har vi också haft tur med vädret, semesterfirare har kunnat glädja sig åt solsken och värme.

Samtidigt har baksidan med strålande somrar också blivit uppenbar. Jordbruket väntar sin lägsta skörd på 26 år. Skogsarbetet ligger för fäfot eftersom brandrisken är hög och trädplantor får slängas eftersom det inte är någon idé att sätta ut dem.

Är det så här den globala uppvärmningen kommer att te sig finns all anledning att vara bekymrad.

Enligt den svenska utredningen ”Sverige inför klimatförändringarna” (SOU 2007:60) skulle avkastningen inom jord- och skogsbruk öka, bland annat eftersom odlingssäsongen förlängs.

Det resonemanget bygger dock på att vattenflöden inte blir oberäkneliga och i stället slår ut produktionen. Vad som nu har hänt är att en regnig höst och en därpå följande torr sommar förstört växtförhållandena.

Naturen är nyckfull, och det innebär att somrar av det här slaget kan fortsätta att vara ovanliga. Det går inte att med säkerhet säga att sommarvädret är en effekt av långsamt verkande klimatförändringar.

Å andra sidan stämmer sommaren väl in på prognoserna. De senaste tre åren har varit de varmaste sedan den globala temperaturen började mätas, och de tio varmaste åren någonsin har alla inträffat sedan 1998.

Vår trygghet ligger i handel, snabb omställning och kreativitet.

Mycket talar alltså för fler somrar av det här slaget, och frågan är hur vi då garanterar en långsiktig försörjning.

Många politiska utspel handlar om kortsiktiga ingrepp – ekonomisk kompensation utöver redan omfattande bidrag till jordbrukssektorn och tal om ökad nationell egenförsörjning. Förslag som vittnar om idétorka.

Långsiktigt behöver lösningen handla om motsatsen. Vår trygghet ligger i handel, snabb omställning och kreativitet.

Att vatten är en knapp resurs lokalt och nationellt är ett av de viktigaste argumenten för internationell livsmedelshandel. Det är effektivare att frakta spannmål, frukt och grönsaker än att försöka transportera vattnet som krävs för att odla överallt.

Handel kompenserar dessutom för risker – trots de klena skördarna i Sverige och norra Europa riskerar ingen att svälta, eftersom vi har tillgång till internationella marknader.

Är det en varaktig klimatomställning vi ser är det viktigt att livsmedelssektorn inte av subventioner och produktförsörjningskrav förblir fastlåst vid grödor som inte längre är de bäst lämpade, tvärtom behövs fri prissättning och marknadsmässiga villkor för att anpassa produktionen.

Innovationer inom livsmedelsområdet får i dessa dagar en ny aktualitet. I exempelvis USA och Israel växer företag med planer på att introducera laboratorieodlat kött. Köttfärs, kyckling och fiskfärs har tagits fram i en produktionsprocess med potential att spara vatten, mark och transportkostnader.

Även om kostnaden i dag är för hög för vanligt folks plånböcker, så har den sjunkit snabbt.

Utöver denna anpassning borde sommartorkan och dess allvarligare följder vara en påminnelse om vikten av att intensifiera arbetet med att minska växthusgasutsläppen. Bara så kan den globala uppvärmningen bromsas innan effekterna blir oåterkalleliga.

Som man släpper ut får man skörda.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.