Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Gamla idéer i ny förklädnad

Kolumnen – Maja Hagerman.

Breivik återkommer i sitt manifest gång på gång till vikten av att välja rätt ord. ”Ras”, ”vit”, ”etnisk” eller ”nationalist” ska inte användas. Vid närmare påseende är massmördarens världsåskådning ändå rätt välbekant.

Det som överraskar mig mest i Breiviks manifest är strukturen. I denna oändliga och pladdriga ordmassa finns det trots allt en ordning. Det går att söka sig ner i den och följa vissa tanketrådar.

Breivik presenterar sig som att han ingår i en ny rörelse. En nygrundad tempelriddarorden som beskrivs som något mycket speciellt och annorlunda. Särskilt viktigt – betonar han om och om igen – är att han inte är nazist. Tvärtom en varm Israelvän som hatar Hitler men ser islam som fienden.

För att framföra detta budskap har han förvandlat sig själv till massmördare. Tagit livet av 77 helt oskyldiga människor och förstört tillvaron för hundratals fler. Allt för att marknadsföra sitt nya budskap. Och nu diskuteras det i teateruppsättningar och kultursidor, där man begrundar exempelvis att Breivik är mot feminismen och det han kallar kulturmarxismen.

Ett kulturkrig pågår i Västeuropa, säger han. Och målet för den nya rörelsen är att vara förberedd när samhället kollapsar. Så att man kan ta makten när en möjlighet öppnar sig. Under tiden måste man skilja noga på vad man visar offentligt och vad man egentligen har för värderingar. Uppträda politiskt korrekt och sansat, klä sig normalt, undvika att dra blickarna till sig med hetsiga debattinlägg.

I stället för att hålla på med ilskna utfall på olämpliga diskussionsforum bör man lägga sin kraft på Wikipedia. Sajten är viktig för att skapa ”etablerade sanningar” och presentera ”vår syn”. Smygvägen ska folk vinnas över på rätt sida. Det gäller att sälja in sin världsåskådning. Inspirera massorna att dela ”vår världsbild”.

Mycket utförligt
förklaras vad som kan och vad som inte kan sägas. Effektiv kommunikation är A och O. Den som vill ha människor med sig måste veta hur man retoriskt håller sig inom det politiskt korrekta fältet. Aldrig använda ord som ”ras”, ”vit”, ”etnisk” eller ”nationalist” eftersom de underminerar budskapet. Ras och etnicitet är visserligen fortfarande en huvudfråga, tricket är bara att inte tala om det.

Framför allt måste alla ord associerade med nazismen till varje pris undvikas. Användbara ord är i stället icke-muslim, konservativ, kulturkonservativ, kristet europeisk och kanske om det är alldeles nödvändigt ”etnisk europé”. Man kan tala om att man försvarar infödda européer eller dem födda i Europa. Sådant tilltalar många, särskilt inom högern.

För att samla de stora massorna ska man alltså diskutera islamiseringen av Europa. Att göra islamkritiken till sin paradgren är också perfekt, därför att det inte alls leder tankarna till nazism. Ja, hela det här resonemanget ger en intressant inramning även åt Sverigedemokraternas förvandling från hätska råskinn till svärmorsdrömmar.

Den äldre
generationen måste lära sig att uppdatera sin retoriska strategi – eller hålla käften, skriver Breivik rakt på sak. Raskonservatismen är död. Inte på något sätt får den kunna kopplas till sin nya kusin, den som Breivik kallar kulturkonservatismen. Håll idealen vid liv inom dig, men yppa inte alla dina tankar, manar han. Ta till det säkra kortet. Antiislamisering som retorisk strategi.

Men vid närmare påseende visar sig massmördarens världsåskådning ändå vara rätt välbekant. Lätt att känna igen när han ser för sig hur bioteknologin i framtiden kommer att förädla den nordisk-germanska stammen. I kliniker där utvalda ägg och spermier från särskilt godkända, högpresterande, friska och sunda, blonda och blåögda givare, ska ge upphov till en ny generation. Och hur ett storskaligt system med surrogatmödrar i andra delar av världen ska anlitas för att bära fram nordiska barn och hålla födelsetalen uppe.

Men varför hatar han då Hitler så? Jo, för att han är den store förrädaren mot den nordisk-germanska rasen. Det är Hitlers krig och massakrer på judar som har lett till det fördömande, den propagandakampanj som de ”kulturkonservativa” lider av än i dag. Om Hitler i stället använt sina arméer till att befria Jerusalem med omnejd från araberna, och tvångsdeporterat judarna dit, så hade han varit en hjälte. Befriat Europa från judarna och gett dem Det heliga landet.

Det är ett stort
och mycket gammalt sammanhang som Breivik ingår i. Och där är han knappast ensam. Budskapet är i grunden inte nytt. Men däremot dess omsorgsfulla förklädnad. För oavsett om den förestående rättegången slutar med att han blir inlåst på mentalsjukhus eller får sitta i fängelse resten av livet, så går manifestet inte att stänga inne. Det kommer att leva vidare på internet och fortsätta att hitta läsare. Hitta hem till ensamma ungdomar som på sin skärm plötsligt finner hur de ska bli meningsfulla och stolta krigare. Hur de i sin sorgliga ensamhet alldeles på egen hand ska utföra en ritual för att viga sig själva till riddare i en ny orden.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.