Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 14:12 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/kolumner/inlagg-grova-sakfel-om-raddningstjansten-i-boden/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Inlägg: ”Grova sakfel om räddningstjänsten i Boden”

I en kolumn här på DN:s ledarsida den 3 juni skrev Golnaz Hashemzadeh om ”En pratglad brandman från Boden”. Den kom som ett dråpslag mot oss på räddningstjänsten i Boden eftersom den innehöll grova sakfel och falska anklagelser om rasism.

Kolumnisten skildrade ett samtal med en brandman kallad ”Thomas” som hon mött och om hur vi påstods ha behandlat en av våra anställda med invandrarbakgrund. Det hävdades att vi skulle ha mobbat honom tills han fick nog och sa upp sig. ”Thomas” sägs också ha påstått att alla invandrare i Boden bor i samma hyreshus, något som inte heller stämmer.

Jag har varit räddningschef i Boden sedan 2001 och jag vet därför att detta aldrig har hänt. Tvärtom har vi en anställd från Vitryssland som trivs alldeles utmärkt. Vi jobbar dessutom sedan några år i ett nationellt projekt inom Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Det går ut på att aktivt arbeta för jämställdhet och mångfald.

Tiden efter kolumnen har varit oerhört påfrestande för våra två kollegor som faktiskt heter Thomas. De har känt sig extra utpekade för en händelse som alltså aldrig har ägt rum hos oss.

Det är också värt att nämna att i Boden får många invandrare jobb inom relativt kort tid och enligt SCB:s statistik så går integrationen bra i Boden. Jag tror att det beror på det positiva engagemang som finns hos bland andra Migrationsverket, kommunens integrationsenhet och många frivilligorganisationer.

Jag kan ha förståelse för att kolumnister vill driva vissa frågor för att bevisa en tes. Det jag däremot inte har förståelse för är när grova sakfel publiceras och som i det här fallet drabbar alla brandmän på räddningstjänsten i en mindre ort som Boden. I framtiden utgår jag från att både kolumnisten och DN undersöker fakta före publicering.

Bengt Nilsson
Räddningschef i Boden

DN svarar: Golnaz Hashemzadehs text handlade om främlingsfientlighet i Sverige. Kolumnisten påstod inte själv någonting om räddningstjänsten i Boden utan återgav det som en person hon suttit bredvid på en flygresa hade berättat för henne. Som exempel på främlingsfientlig jargong var det i sammanhanget rimligt att återge ”Thomas” ord. Men det var fel av oss att ange både yrke och ort. För det första för att enskilda personer då kunde känna sig utpekade. För det andra för att referatet av samtalet spred andrahandsuppgifter som vi inte har haft möjlighet att kontrollera.

DN beklagar det inträffade och ber de berörda om ursäkt.

I lördagstidningen kommer vi att publicera en ny text av Golnaz Hashemzadeh där hon berättar mer om mötet på flygplanet och också skriver om reaktionerna på den förra kolumnen.

Johannes Åman
Politisk redaktör

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.