Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Kyrkan blir en bricka i spelet

KOLUMNEN. Maja Hagerman är författare, vetenskapsjournalist och fristående kolumnist i Dagens Nyheter.

Alternativhögern hoppas kunna upprepa framgångarna som den haft i USA även i Sverige. Kyrkovalet ska bli ett steg på vägen.

Det viner kusligt i dimman i skogen när filmen börjar. Mystik. Sen hörs en kulande kvinnoröst eka mellan stammarna. Därefter börjar Sverigedemokraternas riksdagsman Aron Emilsson tala med högtidlig stämma. Han pratar om Svenska kyrkan som en del av en svensk mentalitet. Ja, som en del av den svenska folksjälen.

Valfilmen där SD lanserar sin storsatsning inför kyrkovalet verkar gjord för att locka väljare med associationer till ”Sagan om ringen”. Som att kika in en fantasyberättelse där det pågår en sagolik, mytisk urkamp mellan ont och gott.

Aronsson talar om kyrklig gemenskap och vi ser bilder på betande kor. Han säger att kyrkan har hamnat på avvägar, i orätta händer, och måste befrias från splittrande och kulturfientliga experiment. Då ser vi en vild järv hotfullt smyga i skogen. Sen kommer stugor i vacker grönska och till sist en maffig flygbild över öar och hav. Som om kristendomen vore kommen ur den svenska jorden och valet på söndag egentligen handlar om blå fjärdar i skärgården.

Det är lätt att skratta åt fjantigheterna. Men det tror jag inte man ska göra. För Sverigedemokraternas ambitioner är avsevärda. Och de ingår i ett större sammanhang. En idérörelse som just nu drivs på bred front inom extremhögern i många länder. Den handlar om att ta över kulturen och alldeles särskilt kulturarvet.

SD:s gruppledare Mattias Karlsson brukar tala om det som en värdekamp. ”Den stora avgörande striden om vår civilisations, våra kulturers och våra nationers överlevnad har gått in i en ny, mer intensiv och mer avgörande fas”, skrev han på Facebook efter EU-valet 2014.

I den här grandiosa kampen är Svenska kyrkan nu en bricka.

I USA brukade Andrew Breitbart, som grundat den inflytelserika högerextrema sajt som bär hans namn, påpeka: ”politiken finns nedströms kulturen”. Det gäller att förändra det ”kulturella narrativet”. Påverka institutionerna som formar berättelsen om vilka vi är och var vi kom ifrån. Steve Bannon, som var president Trumps chefsstrateg, är nu tillbaka i ledningen för sajten Breitbart News. Även för honom är kulturen självklart en viktig front i den högerextrema kampen.

Striden om kulturarvet och hur historien ska värderas är våldsam i USA. I mitten av augusti samlades vitmaktnationalister och andra förespråkare för gamla rasidéer till en stor demonstration, Unite the right, i Charlottesville, Virginia, för att försvara statyerna över de sydstatsgeneraler som krigat för att bevara slaveriet. Flera personer dog i oroligheterna. En ung kvinna blev överkörd när en man ur vitmaktleden for med bil i full fart rakt in bland motdemonstranterna.

Att även svenskar var på plats i Charlottesville var ingen tillfällighet. Den ledande svenske högerextremisten Daniel Friberg berättar om det på sajten Nordisk Alternativhöger. Sajten är ny, den startade i maj och leds av honom själv och Christoffer Dulny, som också var på plats i Charlottesville. Dulny arbetade fram till i våras som hög tjänsteman för SD i riksdagen men har nu alltså bytt jobb.

Friberg och Dulny siktar på att framgångarna som alternativhögern gav Trump i det amerikanska presidentvalet ska kunna upprepas i Sverige 2018. Det gäller att mobilisera väljare på internet. Som strategisk rådgivare har de en av USA:s ledande vitmaktnationalister, Richard Spencer.

Man måste vinna slaget om idéerna innan man kan nå makten, det har varit även Fribergs långsiktiga utgångspunkt i decennier. Han har drivit flera kända högerextrema sajter i Sverige genom åren, producerat skivor med vitmaktmusik och driver ett framgångsrikt internationellt bokförlag. Han och Spencer är numera också kompanjoner.

Med finansiering huvudsakligen från USA startade de i början av året ett globalt mediaföretag, Alt Right Corporation LLC, för att driva en stor engelskspråkig nyhets- och debattsajt där Europas och USA:s högerextrema tillsammans ska kunna utmana och undergräva rådande värderingar och kultur i dagens samhälle. Alltså själva premisserna för det vi håller för viktigt och sant. För att i stället få in rasidéer och ultranationalism i debattens fokus.

Den svenska sajten Nordisk Alternativhöger är alltså en avknoppning av den internationella satsningen. Och där pågår nu mobilisering av väljare inför kyrkovalet på söndag. Man uppmanar sina följare att välja SD som det minst dåliga alternativet. Och kopplar till och med kyrkovalet i Sverige till händelserna i USA: ”då det kommer till kulturarv finns det anledning att lystra. Att lägga det i händerna på rödingar är ingen god idé, se vad som händer med minnesmärken i den amerikanska södern”.

Man undrar om kyrkans politiker, församlingsmedlemmar och präster är medvetna om detta. Extremhögern använder till och med samma uttryck – ”Vi ska ta över” – som Jimmie Åkesson yttrade vid partiets valupptakt till kyrkovalet i våras.

Hur som helst, en majoritet av alla svenskar är medlemmar i Svenska kyrkan och kan rösta på söndag. Men förra gången 2013 var det bara drygt var tionde som faktiskt gick till valurnorna.

Måtte det nu bli många fler som inser hur viktigt det är att rösta på söndag.

maja.hagerman@gmail.com


Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.