Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 22:39 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/kolumner/margit-silberstein-den-har-valnatten-kommer-inte-att-likna-nagon-annan/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Den här valnatten kommer inte att likna någon annan

Valrörelse utan fårakläder.
Valrörelse utan fårakläder. Foto: Adam Ihe/TT

Förr korades vinnare på valnatten. Den här gången kommer varken väljare eller partier att veta om de har någonting att fira.

Vad är det för val vi har framför oss? En folkomröstning om välfärden, säger Stefan Löfven. Den lär han förlora. Ty inget talar för att hans sida blir större än de partier som, enligt Löfven, vill rasera välfärden. Vilket namn man än ger valet den 9 september liknar det inte de som en gång var.  

Jag har bevakat många valrörelser, som förstås varit speciella var och en på sitt sätt, men de har ändå haft sin gilla gång med valdagens crescendo, då segraren korats. Årets valrörelse utspelar sig mot en fond av eldhärjade skogar, brinnande bilar, tropiska nätter, nazister som manifesterar hat i det offentliga rummet. Det ger en förnimmelse av overklighet. Och aldrig tidigare har det varit så höljt i dunkel vad en röstsedel ger för utdelning i politik eller vem som blir högsta hönset i Rosenbad.

Var står striden? Den är fragmenterad, svår att greppa. Vem har lanserat en enda reform som skulle förändra Sverige? Det är en valrörelse där Socialdemokraterna till omfånget är en skugga av sitt fornstora jag. Moderaterna går till val på att ta heder och ära av det som den gamle ledaren stod för. Fredrik Reinfeldt beskylldes för att vara ulv i fårakläder med sina nya moderater. Ulf Kristerssons kamp är att övertyga väljarna att hans parti är den nakna ulven, inga fårakläder. Liberalerna, partiet som springer ur den stolta kampen för rösträtt för män och kvinnor, hänger på en skör tråd. Vad händer? Chatta eller fatta?

Ulf Kristerssons kamp är att övertyga väljarna att hans parti är den nakna ulven, inga fårakläder.

Värst är det förstås för Kristdemokraterna, trots att de har en partiledare som tar för sig och är snabb i repliken. Det finns nog ingen kristdemokrat som inte dagdrömmer om miraklet, jag raljerar inte, som inträffade i valet 1998 när Alf Svensson basunerade ut omsorg om de gamla, han talade om värderingar och om närvärme som är bättre än fjärrvärme. I det valet växte Kristdemokraterna från 4 till 12 procent jämfört med föregående val. 

I dag är det Sverigedemokraterna som växer så det knakar. Partiet som de andra inte vill ha med att göra, kan bli Sveriges näst största. Om väljarbarometrarna pekar rätt vill säga. Göran Persson gav på sin tid inte mycket för opinionsinstitutens kurvor och staplar. Enligt honom hade statyerna på Sagerska, där han bodde då, mer att säga än Sifo och allt vad de heter. Frågan är vad de viskade i hans öra, för det här var år 2006, när Socialdemokraterna med buller och bång förlorade valet till Alliansen och de som kallade sig Nya Arbetarpartiet.

”Våra pensionärer”, som det brukar heta när politiker buntar ihop folk som slutat jobba, var i fokus i valet 2006. Alliansen lanserade arbetslinjen och jobbskatteavdraget, som ökade skillnaden i beskattning mellan de som arbetar och övriga, till exempel pensionärer. 

Det kan ha varit Göran Persson som uppfann begreppet pensionärsskatt, det såg så ut i alla fall på hans oförblommerat nöjda minspel varje gång han slängde ordet i ansiktet på Reinfeldt med anklagelsen om orättvisa och svek. I dag tävlar partierna om att sluta skattegapet, även de som var med om att skapa det. 

Det finns en företeelse som inte är ny i det märkliga riksdagsvalet 2018. Som en röd tråd, tvinnad 2010 när Sverigedemokraterna kom in i riksdagen, löper våndan kring förhållningssättet till partiet med rötter i nazismen. I valrörelsen 2010 upprepade Mona Sahlin gång på gång mantrat att hon aldrig någonsin, aldrig någonstans, aldrig någon gång skulle ge Sverigedemokraterna inflytande. Hon pressade Fredrik Reinfeldt på hans inställning och fick honom till slut att säga att han inte heller ville ta i Sverigedemokraterna med tång. 

Det skulle sedermera bli Reinfeldts signum. Efter valet fick Sahlin äta upp sin uppförandekod gentemot Sverigedemokraterna när de rödgröna drev igenom besparingar på regeringskansliet tillsammans med Sverigedemokraterna. Därefter har Alliansen och de rödgröna anklagat varandra för att ta hjälp av Sverigedemokraterna i syfte att få igenom sin politik. 

Det mest besynnerliga med årets val är att det står skrivet i stjärnorna vilken regering eller vilken politik vi väljer när vi stoppar röstsedeln i kuvertet andra söndagen i september. En röst på Sverigedemokraterna är en röst på Moderaterna, ropar Margot Wallström, Stefan Löfven och de andra socialdemokraterna. 

Lika ihärdigt nekar Ulf Kristersson till några som helst avsikter att regera med Sverigedemokraternas stöd. Det man ändå kan vara nästan säker på är att Stefan Löfven, i en första akt efter valet, tvingas att lämna taburetten, bortröstad av de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna. 

Allianspartierna tänker inte låna ut makten till Socialdemokraterna en mandatperiod till, som de säger. Vad händer sedan? Om varje försök till regeringsbildning utgår ifrån att Sverigedemokraterna inte ska få inflytande återstår inget annat än någon sorts blocköverskridande regering eller samarbete.

Och den där folkomröstningen om välfärden som Löfven talar om? Moderaterna, Liberalerna, Centern, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna vill alla sänka skatten, vilket leder till en nedmontering av välfärden som Stefan Löfven ser det. Men skattesänkarpartierna lär bli större än den andra sidan. Betyder det att svenska folket säger adjö till välfärden? Inte ens det säregna valet 2018 rymmer den tanken.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.