Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Sluta inbilla dig att SD är ett parti som andra.

Lika mycket svenskar.
Lika mycket svenskar. Other: Jessica Gow/TT, Jon Super/AP

För ett normalt riksdagsparti är det otänkbart att angripa människor baserat på deras utseende eller härkomst. I SD kommer den råa rasismen från partitoppen.

Zlatan Ibrahimovic hade redan hunnit spela ett 40-tal matcher i det svenska landslaget. Inom ett år skulle han bli lagkapten och sedermera den främste blågule målgöraren genom tiderna.

Men var han verkligen svensk? Frågan kan tyckas bisarr, med tanke på att Zlatan är född och uppvuxen i Sverige. Men i Sverigedemokraterna fanns det ledande personer som hade synpunkter på saken.

Så här lät det i Dagens Eko 2007, apropå Zlatans svenskhet:

”Jag uppfattar inte honom som det, på det sätt han tänker, agerar och talar. Han har en attityd som på många sätt inte känns särskilt typiskt svensk. Han har ett kroppsspråk och ett språk i allmänhet som jag inte uppfattar som direkt svenskt.”

Den som svarade var Mattias Karlsson, i dag gruppledare för SD i riksdagen, då ledare för arbetet med partiets nya invandringsprogram.

Svenskhet, om man ska ta Karlsson på orden, var alltså inte en fråga om medborgarskap. Inte heller var det uttryck för de grundläggande värderingar om den ”enskilda människans frihet och värdighet”, så som formuleringen lyder i regeringsformen.

Nej, när Karlsson betraktade Zlatan inbegrep nationalitetsbestämningen en kroppslig analys av Ibrahimovic. Och Karlsson var inte ensam inom SD om att försöka utdefiniera Zlatan från det svenska.

Partiledaren Jimmie Åkesson, som är mycket fotbollsintresserad, fick i en uppföljande intervju med Sydsvenskan frågan om Zlatan kändes svensk när han gjorde ett EM-klackmål mot Italien.

”Han spelade i alla fall för Sverige. Sedan om han var legosoldat eller inte, det vet jag inte”, svarade Jimmie Åkesson.

Det är värt att påminna om dessa grovheter, efter en tid då ledande sverigedemokrater åter gett sig på enskilda personer som de betraktar som främmande element i nationen.

Samme Mattias Karlsson, som en gång försökte definiera ut Zlatan från nationsgemenskapen, hittade i veckan ett nytt objekt att nedvärdera. Föremålet för angreppet var dock ingen makthavare, som möjligen kan ställa sig över SD-företrädares rasism och nationalism. Det var två relativt unga personer, vars gemensamma nämnare tycks vara att de i Karlssons ögon inte ser svenska ut. Och precis som i fallet Zlatan var det rent okulära bedömningar som ledde fram till utfallen.

Det som fick Karlsson att ge sig på de två, var att de poserade för en selfie tillsammans med en svensk polis.

På sin Facebooksida publicerade Mattias Karlsson selfiebilden tillsammans med en text, där han inte bara felaktigt pekade ut de två som invandrare som ”vistas här illegalt” och ”borde utvisas”. Vad han samtidigt gjorde var att antyda att personerna på bilden kunde vara potentiella terrorister – i likhet med attentatsmannen på Drottninggatan tidigare i år.

Det upprörande, enligt Karlsson, var att svensk polis kunde låta sig fotograferas med sådana kriminella och möjligen farliga främlingar.

I SD sipprar den råa rasismen ut från partitopparnas munnar.

När Mattias Karlsson gav sig på Zlatan var han inte gruppledare för Sveriges tredje största riksdagsparti. Zlatan kunde nog också, utifrån sin status som världsstjärna, tåla en hel del.

De två personerna på bilden har inte bett om att bli föremål för Mattias Karlssons utseendemässiga fixering i en politisk analys. De har, tvärtemot vad SD-gruppledaren påstod på Facebook, laglig rätt att vistas i Sverige. De har inget samröre med terrorism.

Det är grovt kränkande och djupt upprörande att Mattias Karlsson försöker koppla samman dem med våldsverkares systematiska försök att sprida storskalig skräck och förödelse.

En anmälan om förtal har lämnats in till polisen. Vilken slutsats de rättsvårdande myndigheterna kommer fram till återstår att se. Den juridiska ribban för förtalsbrott ligger högt.

Mattias Karlsson själv har raderat sitt inlägg, efter en våg av kritik i sociala medier. Men någon ordentlig ursäkt har han inte presterat, bara eländiga försök att rationalisera sitt tidigare agerande genom att utlova bättre faktakoll nästa gång.

Men detta är inte en fråga om fakta. Detta handlar om hur företrädare för ett stort riksdagsparti behandlar enskilda människor i Sverige, hur man anser sig ha rätt att ge sig på personer – inte för vad de gjort eller sagt, utan för att de ser ut på ett visst sätt.

Så var det också när den dåvarande rättstalesmannen Kent Ekeroth, för precis ett år sedan, använde en 15-åring som slagträ efter att denne ställt frågor i TV4:s Nyhetsmorgon till utbildningsminister Gustav Fridolin. Hans brott? Han var mörk och hade begynnande skäggväxt. Det fick flera sverigedemokrater – Kent Ekeroth, riksdagsledamoten Linus Bylund och distriktsordföranden i Göteborg Jörgen Fogelklou – att i sociala medier så tvivel om pojkens ålder. En våg av rasism utlöstes. SD-företrädarens syfte var tydligt: att koppla samman pojken med debatten om ensamkommande flyktingbarn och frågan om åldersbestämning.

Pojken, som bott i Sverige sedan han var sex år, hade ingenting med den debatten att göra. Men vad brydde sig Sverigedemokraterna om det?

Att definiera ut människor är vid det här laget ett mönster, och något som sker från partiets absoluta ledning.

I somras var det partisekreteraren Richard Jomshof som tog till orda: ”Du är inte välkommen i Sverige”, lät han hälsa den moderata Stockholmspolitikern Kahin Ahmed. Han är svensk medborgare och har levt i landet i ett kvartssekel. Men i Jomshofs ögon är Kahin Ahmed inte svensk, meddelade han senare i en DN-intervju.

De som tror att Sverigedemokraterna är ett parti som andra, som har sin beskärda del knäppskallar och som ibland yttrar tokiga saker, bortser från vad ledande företrädare gång på gång säger.

I ett normalt parti hade dessa uttalanden varit grund för uteslutning. I SD sipprar den råa rasismen ut från partitopparnas munnar.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.