Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Skulden är vår egen

Att skylla Europas kris på banker, politiker eller kreditivärderingsinstitut är att blunda för en obekväm sanning: Det är vår egen livsstil som skapat denna den största av bubblor.

Den europeiska krisen har blivit så dramatisk att det förvånar att den stora klappjakten på syndabockar ännu inte kommit i gång. Fortfarande är gatans parlament och boulevardpressen ensamma om att skandera sitt chauvinistiska klarspråk. Ledande politiker och den europeiska offentligheten (som, närmare besedd, inte finns) har hittills lagt band på sig.

Fullt medvetet? Eller rör det sig om en reflex av ren självbevarelsedrift?

Men förklaringen kan förstås vara att det är lika svårt att peka ut de huvudansvariga för krisen som att lösa den. De kandidater som brukar anföras visar sig vid närmare granskning ha en hel del att anföra till sitt försvar.

Europas politiker? Deras ständiga toppmöten skvallrar mer om rådlöshet än om handlingskraft. Denna gång ses den politiska klassen nästan som offer, överrumplad och maktlös inför vad som i brist på bättre brukar kallas marknaden. Inte utan goda skäl. Under de senaste decennierna har i vår del av världen en förskjutning ägt rum från den politiska till den ekonomiska maktsfären; kapitalet har blivit internationellt och gränslöst medan politiken, trots likartade ambitioner, blivit kvar i sina nationella plogfåror. Dagens bilderboksskurk är inte längre politiker. Han har avlösts av spekulanten, av den kosmopolitiske finansoperatören, försedd med en eller flera fallskärmar.

Alltså bankerna som de skyldiga? Som samhällsinstitution har de genomgått en svindlande metamorfos bara under min livstid. Från att ha förvaltat dina och mina pengar är de numera på jakt efter hög avkastning utan större hänsyn till risker eller försöker haffa kreti och pleti för att låna ut pengar till dem som banken själv inte har (det kallas underkapitalisering). Tänker vi ”bank” i dag så tänker vi inte insättning och sparbok utan finanskapital och bonus.

Näst efter skattebetalarna har ban- kerna blivit de europeiska statskassornas största kapitalförsörjare; den politiska eliten och banksystemet lever i en inte särskilt sedesam symbios där bankerna genast lånar ut de pengar som politikerna inte vågar be skattebetalarna om. I utbyte räddar politikerna banker på obestånd med hänvisning till deras ”systemrelevans” – och då med samma skattebetalares pengar.

Våra banker kan säkert klandras för att hysteriskt ha strött pengar omkring sig som inte ens är deras egna. Men skulle de verkligen vara huvudansvariga för Europas kris? De kan ändå hävda att det var just politikerna som utan förvarning sade upp det symbiotiska kontraktet. Plötsligt var det inte längre riskfritt att låna ut pengar till en stat som till exempel Grekland. Politikerna i Aten tänker inte betala sina skulder. Och ingen vågar längre säga till de europeiska skattebetalarna att det är självklart att de måste ta hand om notan.

Eller ska vi göra kreditvärderingsinstitut som Moody’s, Fitch eller Standard & Poor’s till syndabockar? De där instituten som sätter betyg på hela stater och med sina bokstäver och plus- eller minustecken kan driva dem till förtvivlans brant? Det är visserligen sant att deras makt är stor. Men egentligen gör de bara vad vi väljare borde göra: de synar hur politikerna hanterar våra pengar. Fast långt oftare, mer sakkunnigt och direkt än den som kanske bara vart fjärde år står framför en valurna.

Institutens uppgift är att kontrollera att vad politikerna påstår också är sant. Kommer de fram till att Sveriges eller Liechtensteins kassaböcker är i ordning så kan den granskade staten fortsätta att låna pengar till låg eller hygglig ränta. Men har politikerna glidit på sanningen eller rent av bluffat kan det gå illa. Och eftersom marknaden av erfarenhet tror mer på ett institut som Fitch än en italiensk eller norsk regering kan det bli ett dyrt kalas, för en och annan stat så dyrt att marknaden inte längre vill ha med den att göra.

Visst gör också dessa institut allvarliga misstag. In i det sista betraktades de isländska bankerna som framgångsrika förebilder. Men som medborgare och skattebetalare bör vi ändå vara tacksamma för att de finns, en av mycket få möjligheter till oberoende och fortlöpande granskning av hur en regering sköter sig. Utan kreditvärderingsinstituten hade politikernas sorglöshet varit ännu större, krisen ännu djupare.

Hur vi än vrider och vänder på problemet med en syndabock verkar vi inte hitta någon som riktigt duger till slakt. Mer än en eller annan killing är svår att finna; det vill säga så länge som vi inte vågar rikta blicken mot oss själva. Ty gömda bakom sin kollektiva anonymitet har européerna sig själva att skylla. Europas Svensson, Dupont eller Müller vet ju att man inte kan konsumera vad man inte har råd med, att den som sätter sig i skuld inte är fri och att på solsken brukar följa regn. Det kan inte överraska någon. Så har det alltid varit. Men det unika med vår samtid är att vi alla valt att uppföra oss som om detta inte längre skulle gälla.

Vad vi kallar euro-, finans-, struktur- eller något annat slags kris är i grunden ingenting annat än en kris för själva vår livsstil. Det är den som skapat denna största av alla bubblor, den livsstilsbubbla som nu hotar att spricka. Politikerna är inte dummare än att de vet det. Men skulle någon av dem ha modet att säga vad de vet skulle vi genast rösta bort honom. Ty också vi vet, men föredrar att förtränga vad vi inte vill veta.

Så kan man leva. Ett tag. Men inte i längden.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.