Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Teorierna om västerlandets undergång är ett tema med lång tradition

Kolumnen – Maja Hagerman.

I Danmark har en ny politisk situation uppstått. Återstår att se om det räcker för att påverka tonläget och fiende­bilden i debatten.

Mjölken skvätter ur svällande bröst på Moder Danmark. Nästan naken brer hon ut sig på en karikatyrteckning i Berlingske Tidene, i vikingahjälm med dansk flagga på huvudet och minikjol från bronsåldern. En dag före danska valet låg tidningen på mitt frukostbord på hotellet i Köpenhamn. Häpen läste jag pratbubblan: fru Danmark gnolade på en melodi om att alla är välkomna, samtidigt som svartmuskiga män, i turbaner och långa kaftaner, klättrade på stege upp på hennes väldiga kropp med kannor i händerna för att förse sig utav mjölken. Om oppositionen vinner kommer ”människor utifrån att få fri tillgång till välfärdssamhällets bröst”, löd varningen i krönikan invid teckningen.

Tonen är onekligen rätt uppskruvad i grannlandet. Någon dag tidigare fanns ett annat hotfullt budskap på nyhetsplats. Till tioårsminnet av 11 september fanns en artikel om ”vad angreppet har gjort med världen” som visade stapeldiagram över världsekonomins utveckling. En rätt ruskig cocktail rördes ihop av trender i dagsläget och händelsen för tio år sedan. Från Usama bin Ladin drogs en rak linje till dagens galopperande ekonomiska kris. ”Vesten tappar magt i dramatiskt tempo” stod det under staplarna som jämförde ekonomisk tillväxt i USA, Europa och de så kallade BRIC-länderna (Brazilien, Ryssland, Indien och Kina). Som om bin Ladin vore den ytterst ansvarige för hela världsläget. Och den ekonomiska krisens orsaker inte först och främst ska sökas i USA:s och EU:s ledning, och en slarvig hantering av den egna ekonomin.

Att världens centrum skulle flytta sig till Kalifornien, Japan och Kina, alltså Stillahavsområdet, var ett framtidsscenario jag fick lära mig som student redan i början av 1980-talet. Då hette det att inom kort skulle Europa och regionen kring Washington-New York hamna i skugga på klotets baksida. Det skulle få dramatiska följder. Men så kom ”The Clash of Civilizations” (1996) där Samuel P Huntington i stället förutspådde att västerlandet skulle drabba samman med andra fientliga civilisationer i ett stort krig, som skulle välta världsordningen över ända.

Teorierna om västerlandets undergång är ett tema med lång tradition. Inte minst har nazister hämtat näring ur den tjocka rännilen av undergångsvisioner. Omkring år 1920 beskrev Oswald Spengler i ”Untergang des Abendlandes” hur vår värld gick mot sitt förutbestämda öde. Orsaken var att den germanska andliga kulturen höll på att förkvävas av anglosaxisk individualism och profithunger. Då verket utkom satt en ännu rätt okänd Adolf Hitler på operan och såg sin favorit bland Wagneroperor, ”Ragnarök”, gärna om och om igen.

”Västerlandet i fara” kallade Herman Lundborg, chef för Statens institut för rasbiologi, en stridsskrift år 1934 där han kom ut ur garderoben som fullfjädrad nazist. Även han höll upp ett grandiost verk om världshistorien som kikarsikte mot framtiden: Artur de Gobineaus stora sammanfattning av 1800-talets rasläror och rasism. För medicinaren Lundborg var undergången nämligen inte kulturell, religiös eller ekonomisk i första hand, utan biologisk. Männi­skorna i Europa (särskilt norra halvan) var jordens överlägsna herrefolk, men nu hotades de av gula kineser och andra raser med låga karaktärer som höll på att ta över jorden. Även Gobineau läste völvans spådom om ragnarök i Eddan.

En tanke-orm om det storslagna slutet ringlar sedan länge omkring i vårt tänkande. Fixeringsbilden av fienden har ofta bytt skepnad. Men skräckscenariot har mer än en gång kopplat ett farligt grepp om sin samtid, och motiverat vettlös våldsanvändning.

Så sent som 2009 hölls ett brinnande tal om den stora striden och den islamistiska faran av Kent Ekeroth, numera riksdagsledamot, på Sverigedemokraternas landsdagar: ”Nu är vi inne i en ny fas av uråldrigt krig som går 1 400 år tillbaka i tiden”. Tusenårsperspektiv, medeltida korståg. Snarlika ord använde gärningsmannen på Utøya och i Oslo för att motivera sitt vansinnesdåd.

Världen förändras naturligtvis, USA och Europa kommer i framtiden inte att sitta ensamma i förarsätet. Dagens kris är reell. Men det finns också föreställningar om den, och ibland liknar fantasierna mest gamla spöken. Ett operamässigt muller från gamla undergångsvisioner. För historien är ju inte ödesbestämd. Läget ändras, och det är inte på förhand givet på vilket sätt. Mer än en överraskning – mer än en dag som förändrat världen – har de senaste decennierna bjudit på. Murens fall, persondatorerna, internet, Facebook och den arabiska våren. Inget av det förmådde de gamla profetiorna förutspå.

I Danmark har ett nytt politiskt läge uppstått. Återstår att se om det räcker för att påverka tonläget. Varje penningsedel i grannlandet bär ju fortfarande bilder på fornfynd. En flintdolk, en kruka från stenåldern, är här mångtusenåriga bevis på danska värden.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.