Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-15 13:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/kommunistdiktaturens-overgrepp-maste-upphora/

Ledare

Kommunistdiktaturens övergrepp måste upphöra

Illustration: Magnus Bard

DN 25/7 2020. Kina ger sig brutalt på sina medborgare. Uigurer tvångssteriliseras och skickas till omskolningsläger. Demokratiaktivister fängslas. Detta är ingen intern angelägenhet som omvärlden kan blunda för. 

På en video för poliser bort rader av män med slätrakade huvuden och ögonbindlar från ett tåg. Associationen går osökt till Förintelsen. Men scenen utspelar sig i dagens Kina. Kommunistdiktaturen är skyldig till oerhörda övergrepp mot uigurer och kazaker. 

Uigurer är ett turkfolk som företrädesvis lever i den autonoma regionen Xinjiang i nordvästra Kina. De flesta är sunnimuslimer och utpekas som terrorister, extremister och separatister av ledarna i Peking. För detta trakasseras de å det grövsta.

Uiguriska kvinnor utsätts för tvångssterilisering, tvångsaborter och obligatorisk ”familjeplanering”.

Under det kommunistiska styret har andelen kineser ur han-majoriteten ökat markant i Xinjiang, från omkring 5 procent i början på 1950-talet till uppåt 50 procent i dag. Det sker genom inflyttning, men också genom att uiguriska kvinnor utsätts för tvångssterilisering, tvångsaborter och obligatorisk ”familjeplanering”. Födelsetalen har sjunkit dramatiskt sedan 2015 och småbarn skiljs från sina föräldrar för att uppfostras av staten på barnhem. 

Xinjiang har blivit en polisstat, med en grotesk övervakningsapparat. I Foreign Policy (15/7) skriver två jurister om hur hankineser och kameror kontrollerar uigurer i vartenda hushåll, samtidigt som partiet gör allt för att ingen information om vad som händer ska sippra ut till omvärlden. Artikelförfattarna har rätt i att kalla det ett folkmord.

I Xinjiang bor 2 procent av Kinas befolkning, men 22 procent av polisgripandena i landet äger rum där. Mellan en och två miljoner uigurer – uppåt var tionde invånare i provinsen – har skickats till så kallade omskolningsläger. Där måste de mot sin vilja byta språk, uppfattningar och vanor för att passa in i Kommunistpartiets bisarra idé om ett ”perfekt” samhälle.

Vittnesmålen om vad som pågår i lägren är förfärliga. Människor utsätts för våldtäkt, tortyr och medicinska experiment.

Vittnesmålen om vad som pågår i lägren är förfärliga. Människor utsätts för våldtäkt, tortyr och medicinska experiment. Internerna kameraövervakas konstant i trånga celler, tvingas att äta fläskkött och bestraffas systematiskt för påstått syndfullt leverne. Många försvinner spårlöst. Myndigheter i New York beslagtog häromveckan tio ton mänskligt hår som misstänks ha tagits från fångar i lägren. 

Omvärlden tar nu avstånd från Fastlandskinas så kallade säkerhetslagstiftning i Hongkong. Storbritannien, Australien och en lång rad andra länder river upp utlämningsavtal med Kina. 

Även förgripelserna mot uigurer borde orsaka tydligare internationella protester och få kännbara konsekvenser för kommunistregimen i Peking. Efter toppmötet mellan EU och Kina i juni sade kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att ”respekten för mänskliga rättigheter och grundläggande friheter är icke förhandlingsbar”. Men ord räcker inte. 

Förgripelserna mot uigurer borde orsaka tydligare internationella protester och få kännbara konsekvenser för kommunistregimen i Peking.

Unionen borde förhindra att kinesiska makthavare kan resa och placera pengar i Europa. Ett annat sätt är att ställa krav i handelsavtal, såsom EU gör för att sätta press på Brasilien att leva upp till klimatåtaganden och att värna Amazonas. Enskilda kan undvika att köpa Kinatillverkade varor.

Att rapportera om övergreppen är också av stor vikt. Ingen ska kunna säga att de inget visste. BBC:s Andrew Marr gjorde en insats (19/7) när han visade videon med den avskyvärda tågtransporten och krävde svar i studion av Kinas ambassadör i Storbritannien. Pekings representant vägrade dock att kännas vid scenerna från Xinjiang. Som om oförrätterna aldrig hänt och bildbevisen på regimens agerande inte fanns.

Att förfölja sina egna medborgare måste bli kännbart för förövarna och för dem som försvarar dem.

https://twitter.com/BBCPolitics/status/1284784810200838145

Ämnen i artikeln

Kina
Demokrati
Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt