Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Kränkta Lucia

Den 13 december. Dags att tända ljusen för en årlig, äktsvensk tradition. Vi syftar förstås på extremt uppvarvade bråk om Luciatågen på våra dagis och skolor.

På Alvikenskolan i skånska Bromölla beslöt rektorn att luciatåget i år inte skulle innehålla vare sig tomtar eller pepparkaksgubbar. Pojkarna skulle i stället vara stjärngossar, men utan guldstjärnor i händerna.

Omvärlden reagerade reptilsnabbt – kanske på grund av att många lät just reptilhjärnan stå för reaktionen. Rektorn på skolan har överösts med hatmejl och historien har lysts upp som en ljusslinga i sociala medier.

Argast var rasistsajternas patrioter. ”PK-terror mot traditionerna”, trumpetade Avpixlat. Åsiktsfrändena på Exponerat gjorde ett kollage med Alvikenskolans rektor, där en förvirrat formulerad pratbubbla låter henne säga följande: ”Hahaha, här ska inte finnas några tomtar, guldstjärnor eller pepparkaksgubbar i luciatåget på min skola för att reta upp vår härliga mångkultur”.

En typisk kommentar på Twitter löd sålunda: ”Om inte de senaste årtiondenas invandrare klarar av de svenska traditionerna så är det fritt att flytta härifrån.”
Så kom förklaringen. I själva verket har Alvikenskolan haft för avsikt att skapa ett mer traditionellt firande, inte mindre. Tanken var enligt ett pressmeddelande från Bromölla kommun att ”genomföra ett ursprungligt luciatåg med enbart Lucia, tärnor och stjärngossar”. Detta för att ”eleverna ska få kunskap om historiken och traditionerna kring lussefirandet”.

Med andra ord: Det som angreps av människor som hävdar att ”PK-maffian” förstör svenska traditioner var ett försök att gå tillbaka till ursprunget.

Om något illustrerar den politiska uppståndelsen kring Alvikenskolan något viktigt om kultur, seder och bruk, nämligen att dessa inte är statiska. Lucia­tåget är i sig ett blott drygt hundraårigt fenomen i den svenska kulturfloran. Här är stjärngossarna betydligt äldre än ljusdrottningen; de går tillbaka till medeltida kyrkospel och förknippades ursprungligen med trettondagen. Det var nämligen då de tre vise männen kom fram till Jesu krubba.

Vad gäller inkluderingen av tomtar och pepparkaksgubbar är denna mer höljd i dunkel. Och dessutom lokalt varierande. På en del skolor fanns de, på andra inte. En figur i luciatåget som spelade Judas och skramlade med en penningpung – även det ett eko från de katolska kyrkospelen – förekom på sina håll långt in på 1970-talet. Kanske finns han ännu kvar någonstans.

Som om det inte vore nog med attackerna från rasister – som ser varje försök att ändra en enda ton i Luciasången som en våldsam PK-attack från islamister – har också föräldrar på Alvikenskolan reagerat. Det har de förstås all rätt att göra, även om motiven ibland kan låta märkliga. ”Min son vill inte bära klänning”, som en pappa uttrycker saken apropå stjärngossens (mycket traditionella) särk.

En mamma refererar i Aftonbladet sin besvikne son: ”Han kände att han ville vara tomte”.

Reaktionerna är, även om de berör traditioner, signifikativa för en mycket modern strömning inom svensk skola. Ett fenomen långt större än dagsdebatten på Alvikenskolan. Det handlar om föräldrars övertro på sin rätt att bestämma över skolan. ”Så detta är rektors beslut om årets luciafirande? Det accepterar jag inte. Jag vill ha det så här i stället.”

Föräldrarna är naturligtvis inte det minsta rasistiska i sin argumentation. Men här får vi något så olyckligt som en ohelig allians mellan extremister och extremcurlare. Självaste Avpixlat låter som en upprörd representant för föräldrarådet: ”Skolan har valt att inte föra någon dialog i frågan”.

Men varför skulle skolan göra det? Detta är inget beslut där föräldrarna är remissinstans. Men själva den aggregerade vreden måste, tillsammans med mediernas uppmärksamhet, vara mäkta svår för en skola att stå emot.

Alvikenskolan försöker. Till Kristianstadsbladet fäller rektorn, Malin Winther, en replik som skulle kunna vara det slutliga svaret på både detta och andra liknande mediala tumult. Tidningen citerar henne indirekt: ”Hon berättar att några elever har reagerat, men säger att alla inte kan få sin vilja igenom”. Kanske kan man hemställa om att Malin Winther får någon sorts civilkuragepris, varför inte i form av en gigantisk pepparkaka?

Tills vidare kan vi väl ersätta alla skolornas luciatåg med en lång demonstration, där hysteriska debattörer i stället för ljus och krona kan bära handskrivna plakat och foliehattar.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.