Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Kriget mot plasten är rätt strid för EU

Illustration: Magnus Bard

DN 30/5 2018. Plast är en fantastisk uppfinning. Nu utgör den ett hot mot havets livsmiljöer.

Den färska gurkan är en förgänglig sak. Skalet är så tunt. Minsta kyla skrämmer bort all fräschör, men även när grönsaken förvaras i rätt temperatur blir fruktköttet snabbt sladdrigt. En vecka efter skörd är den fortfarande ätlig men inte längre särskilt aptitlig.

Som så ofta kommer plasten till nytta. När gurkan sveps in i en tunn film tredubblas hållbarheten, vilket minskar behovet av täta leveranser till butik. Det vanligaste skälet till att färskvaror slängs är dessutom att de har blivit ofräscha. Plasten minskar matsvinnet.

Den gör också mycket mer: möjliggör effektiva transporter, underlättar hygien och lindrar det moderna livets vedermödor i många avseenden. Barnfamiljens tillvaro blir enklare av olika engångsartiklar. Sjukvården skulle i sin tur aldrig klara sig utan dem.

Trots dessa förtjänster är det begynnande kriget mot vardagens alla plaster rätt strid. Fördelarna – mångsidigheten och beständigheten – är också materialets förbannelse. Plastens eventuella miljöfördel utraderas om den hamnar i havet.

Fördelarna – mångsidigheten och beständigheten – är också plastens förbannelse.

Naturen rår inte på de långa polymerkedjorna. Det kan ta tusentals år för skräpet att brytas ned. Och under tiden skadas de marina livsmiljöerna; djuren fastnar i avfallet, och äter dessutom av det. Små partiklar som bär med sig skadliga ämnen vandrar runt i näringskedjan.

Mängden som släpps ut i världshaven räknas i åtskilliga miljoner ton per år. Det är en global katastrof.

I veckan presenterade EU-kommissionen ett förslag för att minska denna skadegörelse. Förbud mot bland annat sugrör, engångsbestick och topsskaft av plast hör till det som kan förbjudas inom några år. Medlemsländerna och parlamentet ska först ha ett ord med i laget.

Problemet med plastsoporna liknar 1980-talets förskräckelse över ozonhålet, fast med vissa skillnader. Medvetenheten har höjts snabbt. Den här gången är människans skada på naturen skarpt synlig för ögat. Till skillnad från klimatfrågan går bekymret inte att bestrida.

Freonerna kunde fasas ut, och ozonlagret återhämtar sig. Kan plasten bekämpas så att haven kan renas? Åtminstone delvis. EU-kommissionen har ringat in ett tiotal plastprodukter som står för 70 procent av den marina nedskräpningen i Europa.  Tanken är att det som kan ersättas med till exempel trä- och papprodukter ska fasas ut.

Plastkatastrofen har ett epicentrum kring Asiens stora floder, där avfallshanteringen ibland är obefintlig. Hushållskräp kan kastas direkt i vattnet. Men även i samhällen med fungerande sophämtning är nedsmutsningen ett problem.

Ett sugrör hamnar så lätt på marken. Liksom omslaget till pinnglassen. De gamla plastmuggarna, som tenderar att flyga i väg över badklipporna, har ett begränsat existensberättigande med tanke på avfallsproblemet. Ansvaret faller på individen, men också på industrin och politiken.

Det är därför rätt att betrakta sådana produkter som freoner och förbjuda dem, trots att det knappast löser hela problemet.

Även förbrukade engångsartiklar är en resurs. Återvinningen borde därför öka. Förra året pantades över 20 000 ton PET-plast i Sverige. Det är sannolikt ett av världens mest effektiva renhållningsarrangemang. Just nu är saftindustrin på väg att ansluta sig – på sikt borde fler kunna ingå i samma system. 

Plast är ofta en god sak. Den kommer inte att försvinna överallt. Men för mycket av det goda får inte tillåtas att förvandla världshaven till en ruin.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.