Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Kristersson och Löfven kan inte trolla bort flyktingkonflikten

Foto: Magnus Bard

DN 8/5 2018. Ulf Kristersson får gärna söka brett stöd för kloka reformer om han vill. Men SD försvinner inte bara för att Socialdemokraterna och Moderaterna blir överens.

På ena sidan av striden: Den mäktige Don Kristersson. Han pressas av en ny rival och har börjat tappa greppet om småfamiljerna i den blå klanen. På andra sidan står hans arvfiende Don Löfven, som plågas av ett ännu värre sönderfall i sitt rödgröna syndikat.

Så, i en plötslig försoningsgest, sträcker det ena familjeöverhuvudet ut handen: ”Don Löfven, bara du och jag kan ta ansvar.”

Hur ska detta gå? Scenen utspelade sig i söndagens partiledardebatt i SVT och gällde migrationspolitiken. Det var Moderatledaren som skickade en invit till Löfven. S och M måste fungera som bas i en överenskommelse, sa Ulf Kristersson.

Frågan skär genom blocken, samtidigt som beröringspunkterna numera är starka mellan de två stora partierna. Och flyktingfrågan kan, enligt Kristersson, ”inte tillåtas paralysera svensk politik i flera år till”.

nyhetsplats i DN utvecklar han sitt resonemang och talar om en parlamentarisk utredning där alla partier ska kunna ingå, även Sverigedemokraterna.

Förutom på den punkten, att SD bjuds in, lär ingen av de berörda egentligen motsätta sig idén om bred uppgörelse. Centerns Annie Lööf hade i söndagens debatt en poäng: De senaste åren har tillfälliga lagar hopats på varandra. Nuvarande provisoriska flyktingpolitik gäller till nästa år, därefter måste en ny ordning slås fast.

Helst ska politiken vara hållbar. Gärna blocköverskridande. Samförstånd skadar inte.

Men det vilar också något övertaktiskt och lite naivt över denna lösning. Både Moderaterna och Socialdemokraterna kämpar hårt för att ladda ur flyktingfrågan – och i förlängningen för att avväpna Sverigedemokraterna. Som DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg nyligen konstaterade håller S och M på att befästa en ny ”järnaxel” i svensk politik. Det sker genom förslag om hårdare flyktingpolitik.

Dagens Industris politiska redaktör PM Nilsson uttryckte det som att maktpartierna nu behöver ”avideologisera migrationspolitiken” (DI 7/5).

Försöka går ju. Och man kanske skulle önska att flyktingfrågan kunde hanteras ungefär som pensionerna i den blocköverskridande pensionsgruppen, där målet är långsiktighet och gemensamt ansvar. Men migrationen är annorlunda, av flera skäl.

SD kommer inte att avvecklas bara för att S och M är överens.

Ett är den partipolitiska dynamiken kring invandringen. Frågan kan inte läggas åt sidan genom en enskild åtstramning. SD kommer inte att avvecklas bara för att S och M är överens. Även om antalet nyanlända pressas ned till tio per år kommer Jimmie Åkesson att agera utpressare.

Det räcker med att titta på Danmark för att avfärda tesen att strängare lagar skulle leda till att flyktingfrågan flyttas ned på agendan. Invandringen har dominerat dansk debatt i snart 20 år, trots många åtstramningar.

En annan viktig aspekt av invandringen är att världen förändras snabbt. Pensionerna går att räkna på. Man kan göra vettiga prognoser. Men en flyktingström kan inte så lätt förutses. Ett regelverk kan bli överspelat på några månader, som vi såg 2015.

Den ”stabilitet” som partierna talar om är ouppnåbar. Ännu mindre kan den ideologiska konflikt som finns i denna fråga trollas bort.

Ulf Kristersson säger att migrationen har blockerat Sverige. Det är faktiskt inte sant. Det är SD och treblockpolitiken som har förlamat riksdagen.

Den får han gärna bryta. Varsågod och sök brett stöd för kloka reformer. Men tro inte att någon järnaxel löser era valtaktiska bekymmer.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.