Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 13:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/kronvittnen-kan-bryta-gangens-skrackvalde/

Ledare

Kronvittnen kan bryta gängens skräckvälde

Illustration: Magnus Bard

DN 31/5 2019. Det verkliga hotet mot rättssäkerheten är inte ett införande av kronvittnen. Det är den växande tystnadskulturen som ökar de kriminellas makt. 

Det finns många goda argument mot att införa så kallade kronvittnen i svenskt rättssystem. 

Systemet innebär att en person misstänkt för brott går med på att vittna mot andra i samma mål och därmed själv får ett mildare straff.

Många debattörer, inte minst advokater, ser risker för rättssäkerheten. Kan systemet användas för kriminella att spela ner sin egen del i brottet och skylla på sina kumpaner? Vad tycker ett brottsoffer som ser att gärningsmannen får ett lägre straff bara för att hen berättar sanningen? Hur påverkas principen om likabehandling i domstolen?

Och, inte minst: Ökar inte risken för att oskyldiga blir dömda?

Systemet har redan utretts flera gånger i Sverige, första gången 1986. Alla gånger har det blivit kalla handen. Ändå gav riksdagen tidigare i vår regeringen i uppdrag att utreda en gång till.

Och det gjorde riksdagen alldeles rätt i.

Det är sant att kronvittnen granskats tidigare. Men verkligheten och brottsligheten har förändrats. Den typ av grova kriminalitet som i dag hemsöker inte minst de utsatta områdena, med dödsskjutningar och skräckvälde, var 1986 bara en avlägsen mardröm.

På onsdagen berättade Sveriges Radio om hur polisförhör blir alltmer meningslösa när man utreder brott i gängmiljö. Varken misstänkta, vittnen eller brottsoffer vill svara på frågorna. Oskyldiga misstänkta låter sig hellre häktas än hjälper polisen, i hopp om att utredningen eller domstolen så småningom friar dem.

Tystnadskulturen gentemot rättssamhället är redan ett stort problem, och den hotar att växa oss över huvudet. Gängens ökande makt leder till en negativ spiral av våld, hot och rädsla. Ju färre som fälls desto starkare gäng, och desto större anledning för vittnen och brottsoffer att vara tysta.

”Golare har inga polare” är uttryck för en kåkfararmoral som bara borde beröra en liten kriminell klick som sett filmen ”Scarface” för många gånger.

Men den negativa spiralen kan fås att ändra riktning. I Södertälje har vi sett samhället slå ner hårt på de kriminella grupperna. När brottslingarna verkligen flyttas från gatan till cellen vågar fler anmäla och vittna.

Fördelarna med kronvittnen är flera. Sannolikheten ökar att riktigt grova brott klaras upp och de farligaste kriminella blir dömda. Utredningsarbetet hos polis och åklagare förenklas vilket frigör resurser till fler utredningar. Om ett kronvittne samarbetar med myndigheterna ökar chansen att hen så småningom lämnar det kriminella livet. 

Men det viktigaste att vinna med kronvittnen kanske är att samhället äntligen utmanar tystnadskulturen i kriminella gängmiljöer. ”Golare har inga polare” är uttryck för en kåkfararmoral som bara borde beröra en liten kriminell klick som sett filmen ”Scarface” för många gånger. I stället sprider sig attityden att inte prata med polis och myndigheter över samhället. Det är det verkliga hotet mot rättssäkerheten.

Men är då ett system med kronvittnen alldeles ofarligt? Nej, och detta måste tas på största allvar när kronvittnessystemet nu ska utredas. Frågan är inte svart eller vit. Allt är inte tillåtet i jakten ens på de grövsta brottslingarna – men kronvittnen skulle heller inte bli en dödsstöt mot den svenska domstolstraditionen som vi känner den.

Systemet kan till exempel inte medge att någon blir dömd bara för att hen utpekas av en annan som själv tjänar på det. Däremot skulle ett kronvittne kunna berätta var ett mordvapen gömts, eller lämna över mobiler och annat bevismaterial. Vilket i så fall skulle ligga till grund för en rättssäker dom.

Vad som också kommer att krävas är stora insatser för att skydda kronvittnena, både före, under och efter deras fängelsetid.

Men tystnadskulturen måste brytas, gängen måste knäckas.