Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 11:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/laget-ar-allvarligt-sa-lamna-polisen-ifred-att-bekampa-sprangningarna/

Ledare

Läget är allvarligt, så lämna polisen ifred att bekämpa sprängningarna

Rikspolischef Anders Thornberg behöver få utrymme för att kunna sköta sitt jobb. Foto: Stina Stjernkvist/TT

DN 7/11 2019. I ett allvarligt läge är frestelsen stor att börja peka ut för polisen vad de ska göra, men de behöver snarare få utrymme att sköta sitt jobb.

Vad skulle han säga, rikspolischefen Anders Thornberg? Mycket av stundens allvar är också självklarheter. Sprängningarna vittnar om en allt större hänsynslöshet hos grovt kriminella. Polisen behöver samverka internationellt och med andra myndigheter, och rekrytera kompetens för att ta itu med detta den grova kriminalitetens senaste uttryck.

Det låter inte särskilt slagkraftigt, men till de viktigaste sakerna för en fungerande verksamhet hör tid och förtroende, att få sköta sitt jobb och göra det bra.

Moderaten Johan Forssell har följt tongångarna på nätet och markerade genast efter rikspolischefens presskonferens en hårdare linje genom att kalla sprängningarna för bombdåd. Det kan man absolut göra, men ändrad semantik förhindrar inga brott.

En mastig förslagslista på hur polisen ska byta arbetssätt är kanske inte heller rätt sätt att möta situationen.

När skogarna brann förra sommaren var det helt fel tillfälle att åka dit och ta en selfie med utryckningspersonalen. De behövde framför allt lämnas i fred, och andras bidrag låg främst i hur man kunde hjälpa till utan att distrahera. Det låter inte särskilt slagkraftigt, men till de viktigaste sakerna för en fungerande verksamhet hör tid och förtroende, att få sköta sitt jobb och göra det bra.

En grov brottslighet har dragit in allt fler i sin accelererande våldsspiral.

Sannolikt skulle samma synsätt underlätta i dagens kritiska situation, där en grov brottslighet har dragit in allt fler i sin accelererande våldsspiral. Intrycket är att polisen arbetar för fullt, och behöver få fortsätta att göra det.

Frågan är därför hur politik, myndigheter och civilsamhälle kan assistera polisen bäst, både i arbetet mot hänsynslös gängbrottslighet och genom att avlasta polisen från andra arbetsuppgifter.

I dag går exempelvis många polisers dagar åt till att hantera psykiskt sjuka människor som inte har någonstans att ta vägen. Att människor med psykiska besvär i så många situationer i praktiken är närmast hänvisade till polisen är en olycklig ordning för båda parter.

Att skapa moderna institutioner för psykiskt sjuka personer skulle kunna innebära en nystart – och vara ett erkännande av att det inte blir lättare att vara sjuk bara för att man befinner sig hemma. Det skulle också innebära att vårdpersonal finns nära snarare än den polis som nu får rycka ut för att inga andra finns att tillgå. 

En lägesbild av den organiserade brottsligheten presenterades i september och där menar flera av myndigheterna bakom rapporten att ”brott mot välfärdssystemen är den allvarligaste brottsligheten just nu”.

Ett annat område där det finns stor potential att avlasta polisen är den välfärdsbrottslighet som också ibland finansierar den organiserade brottsligheten, och därmed är åtminstone indirekt kopplad till sprängningar och skjutningar.

En lägesbild av den organiserade brottsligheten presenterades i september och där menar flera av myndigheterna bakom rapporten att ”brott mot välfärdssystemen är den allvarligaste brottsligheten just nu”. Dessutom är bidragsfusk inom områden som assistansersättning och nystartsjobb brott direkt riktat mot samhällets svagaste. Att ändra myndigheters rutiner och arbetssätt och förändra det politiska regelverket skulle minska antalet potentiella polisutredningar.

I ljuset av dramatiska explosioner kan det verka futtigt att fokusera på administrativa åtgärder, perifera lagar och reformer av andra områden. Men just för att situationen är så allvarlig behöver roller renodlas och prioriteringar i den offentliga verksamheten försvåra tillvaron för kriminella och underlätta för polisen att vara just polis.