Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-29 11:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/larmet-hos-statsministern-vittnar-om-skrammande-brist-pa-kontroll/

LEDARE

Ledare: Larmet hos statsministern vittnar om skrämmande brist på kontroll

Alltför oskyddad.
Alltför oskyddad. Foto: Jonas Lindkvist

DN 10/1 2022. Kvinnan hade inte ens rätt att vara i Sverige – ändå fanns hon vid statsministerns bostad. Bristen på kontroll är ett hot mot hela samhället.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.

Historien kring Magdalena Anderssons städbolag är upprörande på många sätt.

En kort bakgrund: När statsministern den 21 december höll presskonferens om nya coronarestriktioner gick larmet i hennes hem i Nacka. Polisen kom dit och hittade enligt Expressen två personer från den städfirma Andersson använder.

Den ena av dem är en kvinna från Nicaragua. Enligt Expressen saknar hon uppehållstillstånd i Sverige, hon har ett avvisningsbeslut och var efterlyst av polisen. Det har senare kommit uppgifter om att städfirmans vd är tidigare dömd till skatteböter för bluffakturor. De som städar för hans firma har heller inte kollektivavtal.

Den första reaktionen från statsministerns kansli, genom tillförordnad pressekreterare Toni Eriksson, var slående naiv: ”Vad har det med Magdalena Andersson att göra?”

Jo, att människor kan knalla runt och utlösa inbrottslarm hemma hos Sveriges regeringschef – efter att två svenska politiker mördats i modern tid – är definitivt en fråga för regeringschefen själv.

I synnerhet som det inte tycks ha genomförts någon kontroll över företaget i fråga. Kvinnan från städfirman hade inte ens rätt att vara i Sverige – så vad gjorde hon i anslutning till statsministerns bostad?

Landet Nicaragua är i sig en faktor som kunde utlösa farhågor i en sådan kontroll. Det har starka band till Ryssland, Kina och Iran – kanske de tre makter som bedriver mest spioneri mot Sverige.

Även Säpos kommentar till det inträffade är besynnerlig. ”När det gäller personer som ska utföra arbete hos en skyddsperson är det inte vårt uppdrag att kontrollera de personerna”, säger kommunikationschefen Nina Odermalm Schei till SvD. Det ansvaret ska i stället ligga hos ”arbetsgivaren”.

Kan det alltså vara så att kontrollen över vem som kommer och går hos svenska toppolitiker har fallit mellan stolarna? Det måste i så fall bli första ämne på agendan när regeringskansliet träffas för måndagens morgonmöte.

Det omtalade skuggsamhället är inte bara en fråga för ett fåtal ljusskygga aktörer långt borta från makten.

Händelsen i Nacka är anmärkningsvärd ur flera aspekter. ”Även vi som vill göra rätt kan råka ut för oseriösa aktörer”, kommenterade till slut statsministern det inträffade och faktumet att hon anlitat en firma utan kollektivavtal.

Den insikten saknas ofta när hon och andra politiker fördömer meningsmotståndare som gör fel. ”Låt mig rikta en uppmaning till Sveriges arbetsgivare”, deklarerade Magdalena Andersson högtidligt i sin regeringsförklaring i november. ”Innan du tar hit lågkvalificerad arbetskraft från andra länder, tänk på att det finns många långtidsarbetslösa i Sverige.”

Man kan nu rikta en uppmaning till statsministern: Innan du fördömer arbetsgivarna, se till att du själv håller rent framför egen dörr. Med eller utan städhjälp.

Händelsen dagarna före jul visar att det omtalade skuggsamhället inte bara är en fråga för ett fåtal ljusskygga aktörer långt borta från makten. Här tycks vi se hur en person som inte har uppehållstillstånd kan hålla sig undan polisen och ändå få ett jobb hos en firma utan kollektivavtal.

Enligt journalisten Elinor Torp, som skrivit boken ”Vi, skuggorna”, tillhör städbranschen de värsta vad gäller arbetslivskriminalitet och så kallade ”långa entreprenörskedjor”.

”Där köper beställarna ofta inte direkt från de kriminella, utan de finns längre ner i kedjan”, säger Torp i en intervju i Byggnadsarbetaren. Hon konstaterar också att skuggsamhället vuxit enormt de senaste åren.

Kanske kan larmet i Nacka bli en väckarklocka. Så här får det inte fortsätta.

Läs mer:

Säpo: Förstår att händelsen väcker frågor

Ämnen i artikeln

Nicaragua
Säpo

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt