Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-29 00:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/lat-inte-mittens-rike-bli-varldens-mittpunkt/

Ledare

Låt inte Mittens rike bli världens mittpunkt

Befogade protester mot en ny säkerhetslag som Kommunistkina vill påtvinga Hongkong.
Befogade protester mot en ny säkerhetslag som Kommunistkina vill påtvinga Hongkong. Foto: ANTHONY WALLACE/AP

DN 23/5 2020. Kommunistkina ska inte få sätta sig på Hongkongborna. Det öppna samhället måste vinna över diktaturen. Det ligger i hela världens intresse.

Hur världen kommer att te sig under resten av århundradet avgörs av vilket inflytande Kommunistkina får. Den ansedde historikern Niall Ferguson hävdar att världen befinner sig i ett andra kallt krig (Japan Times 14/2). Liberala demokratier står mot auktoritära diktaturer, eller det öppna samhället mot övervakningsstaten om man så vill. 

Liberala demokratier står mot auktoritära diktaturer, eller det öppna samhället mot övervakningsstaten om man så vill.

Maktkampen utkämpas på handelsområdet, i cyberrymden och i internationella organisationer, som nu i WHO. Även ekonomiska investeringar, såsom en ny sidenväg mellan Asien och Europa och att den kinesiska staten i veckan köpte 13 procent av flygbolaget Norwegian, handlar om vem som ska ha herraväldet över jorden. 

Vidare har Kinas försvarsbudget tolvdubblats de senaste 20 åren och uppgår nu till 261 miljarder dollar, enligt Sipri. I år ska 6,6 procent av bnp läggas på militären. 

Premiärminister Li Keqiang inledningstalade på den kinesiska folkkongressens årliga session i Peking på fredagsmorgonen. Han slog fast att alla aktioner för ett självständigt Taiwan ska slås ner resolut.

Den forna brittiska kronkolonin Hongkong får dock sägas vara fokuspunkten för konflikten just nu. Överenskommelsen om ”ett land, två system” från 1997 har inte respekterats av Peking på många år. Spänningarna har utvecklats till en blodig kamp mellan demokratiaktivister och poliser, inte minst under förra sommaren.

I skydd av coronapandemin har Kinas härskare gått till förnyad attack mot demokrati och yttrandefrihet i Hongkong under våren, bland annat genom att gripa demonstranter.

Det senaste draget från kommunistpartiet är att införa nationella säkerhetslagar i Hongkong. De innehåller förbud mot självständighetssträvanden, utländsk inblandning och terrorism. 

Det är viktigt att sätta lagförslaget i en kontext. Statligt styrda medier beskriver ofta demokratiförespråkare i Hongkong som förrädare till det hankinesiska folket. Protesterna sägs gränsa till terrorism och regimen hävdar även att demonstrationerna styrs av utländska krafter, läs: USA. 

De nya säkerhetslagarna skulle i praktiken sätta punkt för ordningen med en stat, två system.

Hongkongs chefsminister Carrie Lam har uttalat att säkerhetslagarna ska införas så snart som möjligt. Att börserna sjönk kraftigt i finanscentrumet under fredagen speglar osäkerheten och en befogad oro. De nya säkerhetslagarna skulle i praktiken sätta punkt för ordningen med en stat, två system. Och Hongkongborna vill inte leva i en totalitär stat. 

Kina är ett av världens mest ofria länder. Landet är en diktatur där censuren och övervakningen ständigt förfinas med ny teknik. Kommunistpartiet eftersträvar ett ”perfekt Kina” och sätter medborgare, som partiet anser har fel leverne, religiös övertygelse och politiska idéer, i brutala omskolningsläger. 

Det finns inga skäl att tro att inrikespolitiken i Kina inte rör oss som lever långt från Mittens rike. Regimen har globala ambitioner. Den kan också rida på den antidemokratiska trenden i världen. För första gången sedan 2001 utgör autokratier en majoritet av världens länder. I dessa 92 icke-demokratier lever i dag 54 procent av jordens befolkning, enligt V-deminstitutet vid Göteborgs universitet.

Det finns inga skäl att tro att inrikespolitiken i Kina inte rör oss som lever långt från Mittens rike.

Om Kina skulle bli deras uttalade härförare och USA försvagas ytterligare finns tyvärr en påtaglig risk att världsordningen Pax Americana, där amerikanerna garanterar öppenhet, går i graven och ersätts av en betydligt ofriare variant. 

Pandemins destruktiva kraft kommer att klinga av. Kinas negativa inflytande avtar däremot tyvärr inte av sig självt. Hongkongbornas sak är därför också vår. I dag, liksom i morgon.