Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Låt inte nazisterna förstöra på valdagen

Foto: Magnus Bard

DN 29/7 2018. Den svenska valprocessen håller högsta kvalitet. Men den måste skyddas mot hot från antidemokratiska krafter.

VAL 2018

Inför riksdagsvalet 2010 skickade OSCE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) en delegation till Sverige för att utvärdera behovet av observatörer på valdagen. I sin rapport noterade dess medlemmar att samtliga de intervjuat uttryckt “ett djupt förtroende för valets integritet och valmyndighetens professionalism och oberoende”. Och konstaterade att inga observatörer behövde skickas. 

Den svenska valprocessen håller ur ett internationellt perspektiv exceptionellt hög kvalitet. Röstningen är fri och präglas av valhemligheten; räkningen är snabb, tillförlitlig och transparent. 

Det betyder  inte – som Liberalernas Lotta Edholm, Fredrik Malm och Morgan Olofsson (DN Debatt 18/7) påpekar – att en välfungerande valprocess inte kan bli ännu bättre.

En svaghet återkommer i Valmyndighetens egna rapporter samt den från den liberala biståndsorganisationen SILC från valet 2014, på vilken L-företrädarna baserar sitt debattinlägg. 

Den rör valsedlarnas placering i valklokalen, som innebär att väljarna inför öppen ridå plockar på sig dem själva, innan de går in i båset. För den som bara tar från ett parti går valhemligheten lätt förlorad. 

Till det kan läggas inslag av familjeröstning, det vill säga att flera personer från samma släkt lägger valsedlarna i kuverten i samma bås. SILC, som genomförde observationer i 188 vallokaler i Stockholmsområdet 2014 noterade 147 fall av detta otyg.

Båda dessa brister vore lätta att åtgärda. Valsedlar kan placeras bakom skärmar. Det är också möjligt, som Valmyndigheten understryker, att gå över till neutrala valsedlar, där väljaren själv fyller i parti och kandidat. För att få bukt med familjeröstning behövs nog mer ordning i lokalen, med fler och bättre förberedda valförrättare. 

På sikt borde dessa svagheter åtgärdas. Inte för att de på allvar hotar valets kvalitet, utan för att upprätthålla det höga förtroendet. 

I den mån det finns reella hot mot det svenska valets integritet kommer de inte från röstningens och räkningens procedurer. De kommer från icke-demokratiska krafter som vill störa och förstöra. 

Den ryska trollfabriken lär aktiveras i höst på samma vis som gjorts i USA, Frankrike och Storbritannien. Syftet: att så split och skapa polarisering. 

Men även den organiserade högerextrema rörelsen måste tas på allvar.

I riksdagsvalet 2014 tog sig nazister in i flera vallokaler i Stockholm. De skanderade antisemitiska slagord och försökte dokumentera vad folk röstade på genom att filma och fotografera. 

Två år på raken har NMR:s närvaro kastat en skugga över Almedalen. Nog har det demokratiska samtalet redan skadats när RFSL-representanter tvingas flytta på sig på grund av nazister.  

Extremisterna lär inte påverka det nationella valet, men lokalt kan de orsaka skada.

På flera platser i landet – framför allt i Dalarna och Värmland – har högerextrema grupperingar etablerat sig. I Ludvika har nazistiska NMR under de senaste åren konsekvent försökt skrämma lokala skolledare, tjänstemän och politiker. Fram till valet har de fått plats på torget tillsammans med de demokratiska partierna. 

Extremisterna lär inte påverka det nationella valet, men lokalt kan de orsaka skada. Polisen har därför en viktig uppgift den 9 september. I Ludvika och på andra platser i landet där NMR och liknande organisationer har etablerat sig måste ordningsmakten ge valförrättare det stöd de behöver för att se till att nazister inte kan bevaka och skrämma väljare. Den lokala demokratiska processen måste skyddas och försvaras.  

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.