Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Låt människor komma hit och arbeta

Välfärdsbygge: Italienaren Armando Alberghetti, Stockholm, 1961.
Välfärdsbygge: Italienaren Armando Alberghetti, Stockholm, 1961. Foto: Arne Schweitz/DEX, TT

DN 20/4 2018. Sverige har många problem vad gäller integration av nyanlända. Människors grundläggande vilja att komma till Sverige, jobba och skapa ett bättre liv är inte ett av dem.

Det är en av liberalismens verkliga grundtankar: Människor ska ha rätt att flytta sig över gränser och jobba hårt för att skapa ett bättre liv för sig själva och efterkommande. Arbetskraftsinvandring ger välstånd inte bara till dem utan också till landet dit de flyttar och där de betalar skatt och konsumerar. 

I tider av migrationspolitikens omprövning riktas kritik också mot arbetskraftsinvandringen. Särskilt Socialdemokraterna höjer återigen volymen i sin mångåriga skepsis mot utlänningar som vill jobba i Sverige.

”Onödigt att hämta hit arbetskraft från andra sidan jordklotet”, säger statsminister Stefan Löfven. Det är en frapperande föraktfull formulering där den arbetssökande ses som en vara att ”hämtas hit” snarare än som en individ med agens och drömmar om en bättre tillvaro.

När någon i en inflammerad valrörelse börjar tala om ”ordning och reda i invandringspolitiken” i svepande termer är det dags att dra öronen åt sig. Det är viktigt att vara specifik. Asylsökande och arbetskraftsinvandrare, illegala invandrare och laglydiga migranter, äpplen och päron blandas lätt i en ljummen valutspelssoppa. 

Sverige har stora integrationsproblem och djupa klyftor mellan mer och mindre nyanlända och dem som etablerat sig i Sverige. Det är svårt att få jobb, alltför många blir fastlåsta i bidragsberoende och utanförskap.

Men lösningen är inte att försvåra för människor att komma hit och jobba, det är att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden, bland annat med lägre ingångslöner för enkla jobb.  

En marknadsekonomi är inte ett nollsummespel där den enes lycka är den andres misär.

Det finns stora problem i den svenska gråa ekonomin, det parallellsamhälle där livrädda människor utnyttjas som billig arbetskraft av skrupelfria arbetsgivare. Systemen måste justeras och missbruket bestraffas. Socialdemokraterna har flera poänger i sin kritik mot nuvarande regler, till exempel när de talar om försörjningskrav för arbetskraftsinvandrarens eventuella medföljande anhöriga.

Men det är inget argument för att resa murar mot dem som inte vill annat än att följa reglerna. 

En marknadsekonomi är inte ett nollsummespel där den enes lycka är den andres misär. För varje människa som flyttar till Sverige för att jobba skapas ett mervärde som kommer hela samhället till godo.

Alliansen införde mycket liberala regler för arbetskraftsinvandring. Det är dem som Socialdemokraterna nu skjuter in sig på. I grunden ligger viljan att sluta leden med LO, vinna tillbaka röster från SD och måla upp Moderaterna som mer invandringsliberalt än S. Det är en debatt som åtminstone M inte bör frukta. I stället bör partiet vara stolt över att försvara det liberala samhälle som välkomnar driftiga, kreativa och arbetsvilliga människor från hela världen.

Partiledaren Ulf Kristersson bör koncentrera sig på lösningar av de reella problemen med integration i stället för att dras med i en tävling om vem som kan måla upp den mest hotfulla och svepande bilden.

I veckan kom en rapport från Stockholms Handelskammare som visade att Sverige behöver fler högutbildade invandrare. ”Just nu är kompetensbristen den största på tio år och det medför att företag inte hittar personal och stoppas i sin tillväxt och utveckling”, säger Handelskammarens chefsekonom Andreas Hatzigeorgiou.

Han kallar de indiska experter som dominerar bland de beviljade arbetstillstånden i högkvalificerade yrkesgrupper för ”en injektion till svensk tillväxt”. Fler borde dela den synen och utvidga den till att gälla arbetskraftsinvandring generellt. 

Människors drömmar om ett bättre liv, och deras vilja att arbeta hårt för att uppnå det, är inget hot – det är löften om en ljusare värld. Och om en bättre framtid för de länder som välkomnar drömmarna.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.