Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Alldeles för få hinder för en diktatur i Sverige

Illustration: Magnus Bard

DN 23/6 2018. Demokratin i Sverige är inte oövervinnerlig. Vi måste stärka skyddet för grundlagen.

En nytillträdd auktoritär regering i Sverige skulle inte behöva anstränga sig lika mycket som den i Polen. Trots avskräckande exempel i Europa – Ungern är ett annat – tycks få svenska politiker ha rannsakat sitt eget system. Hur är det med motståndskraften i vår egen rättsstat och demokrati?

Moderaternas initiativ till en ny grundlagsutredning bemöter i alla fall frågan. Förslagen som presenterades i veckan handlar om hur domstolarnas oberoende ska säkras, hur individers fri- och rättigheter ska skyddas i relation till staten och hur grundlagen kan göras mer robust.

På tiden. Som Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer påpekar har vi ett system som har mycket i övrigt att önska: ”Steget mellan demokrati och diktatur är inte längre än ett riksdagsbeslut i maj, ett val och ett riksdagsbeslut i oktober” (Sydsvenskan 20/6).

Det är ingen tillfällighet att den polska regeringen har varit så mån om att angripa just författningsdomstolen. Den utgör ett tydligt hinder för mycket av det styrande partiet, PIS, radikala nationalistiska agenda. Detta har med rätta uppmärksammats i svensk debatt. Men det tycks främst betraktas som ett polskt problem. Hur kommer det sig annars att det så sällan påtalas att det i Sverige inte finns någon författningsdomstol alls? 

Vi har det rådgivande Lagrådet, som bland annat ska granska hur nya lagar förhåller sig till grundlagen, men som blir överkörda av politiker lika obekymrat som vore det en politisk motståndare. Samtyckeslagen, rökförbud, vinster i välfärden, id-kontroller. Samtliga propositioner sågades på juridiska grunder av Lagrådet. Regeringen skakade av sig kritiken och gick ändå vidare med förslagen.

Ett av förslagen som Moderaterna presenterar handlar om att stärka just Lagrådet, om än inte på något radikalt sätt. Socialdemokraterna har genom historien inte varit så intresserade av teorier om maktdelning, eller att ge rådet mer att säga till om. Mindre makt för politiker – och socialdemokrater – har ansetts odemokratiskt. Nuvarande läge i opinionen kanske ger S en tankeställare.

Vips kan den dömande maktens oberoende ödeläggas.

Fler av Moderaternas idéer förtjänar att bli verklighet. För ett år sedan skrev justitieråden Mats Melin och Stefan Lindskog i Svensk juristtidning om flera av de förslag som Moderaterna nu presenterar. Deras genomgång av rättsstatens sårbara punkter borde ha fungerat som juristernas motsvarighet till Hesa Fredrik. Ett larm som sätter i gång en rad beredskapsåtgärder. Responsen uteblev. I stället fortsatte debatten om Ungern och Polen.

Ett exempel på systemets svaga konstruktion är det faktum att regeringen utser chefen för Domstolsverket. Melin och Lindskog visar att problemen är fler: Svagheterna handlar också om hur domstolarnas budget fördelas, och hur ledamöter utnämns. Det öppnar bakdörrar för politiker som vill påverka domstolarnas beslut. Det finns till exempel regler för hur många ledamöter våra högsta juridiska instanser måste ha som minst, men inte som mest. Högsta domstolen kan avlövas. Vips kan den dömande maktens oberoende ödeläggas. 

Kanske beror svensk senfärdighet på att vi levt i illusionen att det som sker i andra länder inte kan ske här. Att vi är immuna mot antidemokratiska impulser. Det är hög tid att slå fast att vi inte är det.

Det Moderaterna presenterar är bra förslag. De är så angelägna att andra partier omedelbart borde ge dem stöd, och så fort som möjligt skrida till verket. 

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.