Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Ledare: Centerns kärlek till alliansen är ett fikonlööf

Kvartetten som kan sprängas.
Kvartetten som kan sprängas. Other: Henrik Montgomery

DN 3/2 2018. SD-frågan är för alliansen vad kärnkraften var för Fälldinregeringen. Det bästa för Annie Lööf och Centern vore därför att låta Moderaterna regera ensamma.

I ett historiskt perspektiv framstår Centern som det mest kameleontiska av alla svenska partier. 

På 30-talet slug kohandlare med spår av brun dynga på träskorna (riksdagsledamoten Otto Walléns deklaration i riksdagen 1939: ”Jag erkänner gärna, utan att blygas, att jag är antisemit”). Efter kriget mjölkintressent med rävar bakom öronen. På 70-talet politiskt hem både för rotsaksradikaler (”gröna khmerer”) och en bred borgerlighet som samlats kring Thorbjörn Fälldin och kärnkraftsmotståndet. Senare Göran Perssons personliga stödparti. Så småningom ivrig marknadsbäver med fäbless för folkliga nöjen (badtunnor).

Och nu? Den stundande valrörelsen riskerar att bli en variant av det populära tävlingsjippot Toughest: den som med störst entusiasm ålar i gyttjan vinner. Då vill Centerpartiet profilera sig som de sansade och förnuftiga och civiliserades tillflyktsort:

”Valet i Sverige hösten 2018 kommer på flera sätt att bli ett avgörande vägval mellan ett liberalt alternativ för humanism, samarbete och ansvarstagande, och en nationalistisk återvändsgränd som bygger på slutenhet, misstro och kollektiv skuldbeläggning”.

Så formuleras det i Centerns valplattform, som på fredagen presenterades vid partiets kommundagar. Annie Lööf lade i sitt öppningstal tonvikt vid en typisk välfärdsfråga (sjukvården) snarare än vid batongfrågorna. Forskaren och folkbildaren Emma Frans, tung röst i kampen mot konspirativt tänkande och verklighetsupplösning, har bjudits in som gästföreläsare. Det understryker att Centern ser som sin uppgift att värna en politisk kultur där oenigheten gäller politikens innehåll och räckvidd, inte dess demokratiska ramverk.
Sverigedemokraterna pekas ut som en av två huvudmotståndare. Det görs såväl i valplattformen som i en debattartikel i Aftonbladet (2/2), undertecknad av Annie Lööf och Centerns partisekreterare Michael Arthursson. En röst på Centerpartiet är ”en röst för att säkerställa att Sverigedemokraterna inte får inflytande över hur Sverige styrs”, heter det i debattartikel.

Sverigedemokraterna pekas ut som en av två huvudmotståndare

Ambitionen ska applåderas. Centerpartiet förfogar dock inte ensamt över frågan. Det finns andra partier. Några av dem ingår i den allians Annie Lööf vill föra till valseger i höst. Det största av dessa partier, Moderaterna, har en annan syn på förhållandet till SD än C.

Centerns andra utpekade huvudmotståndare är Socialdemokraterna. Tanken är att Annie Lööf ska föra ett tvåfrontskrig. S ska bekämpas på den ekonomiska fronten. Frontlinjen mot SD är istället moralisk, på djupet ideologisk. Där finns det inget utrymme för kompromisser och eftergifter. Däremot kan Centern tänka sig att göra upp med Socialdemokraterna om det skulle bli nödvändigt. Men det är inte alldeles säkert att Moderaterna kommer att låta Annie Lööf leda dem upp ur skyttegravarna för att skaka hand med Stefan Löfven. 

Flyktingpolitiken och förhållandet till SD riskerar därför att bli en eventuell alliansregerings motsvarighet till kärnkraftsfrågan på 70-talet; en tickande bomb som när som helst kan förvandla det gemensamma bygget till en ruin.

Det förstår naturligtvis Annie Lööf. Därför är hon inte fullt ut trovärdig i sina bekännelser till alliansen. Det bästa för Centern vore förmodligen om något av de två maktpartierna, S eller M, ensamt fick ta regeringsansvaret.

Fri att fungera som kraft- och köpcentrum skulle Centern då, placerad extremt i mitten,  kunna utöva ett gynnsamt inflytande på både S och M.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.