Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Cyniskt av S att klistra SD på M

DN 18/7 2018. Socialdemokraterna slirar i regeringsfrågan. Men det är lika mycket Stefan Löfvens som Ulf Kristersson beslut huruvida SD får inflytande efter valet.

VAL 2018

De S-märkta ministrarna Morgan Johansson och Peter Hultqvist sparade inte på krutet när de attackerade M och SD på Expressens debattsida förra veckan: partierna anklagades för att vilja genomföra “stora skattesänkningar” som “skulle innebära ett systemskifte för svensk välfärd och växande sociala klyftor”. Ytterst var “samhällskontraktet” hotat. 

I Aftonbladet samma dag slog LO fast i en annons att “Moderaterna och SD vill försämra anställningstryggheten i Sverige”. 

I den valstrategi Socialdemokraterna presenterade i våras är partiet tydligt med att eld ska riktas mot både M och SD. De två huvudmotståndarna ska tydligen också fjättras vid varandra.

Det finns så klart en logik i detta. S har förlorat många arbetarväljare till Jimmie Åkesson. De antas vara intresserade av färre invandrare, inte mindre välfärd. Hotet att en SD-röst innebär M-politik ska locka tillbaka dem.

Samtidigt är det antingen en riskfylld eller en mycket cynisk strategi.

Den är riskfylld därför att den ökar risken för att barriären mellan M och SD bryts ner. 

Ulf Kristersson har skjutit igen den dörr till Sverigedemokraterna som Anna Kinberg Batra gläntade på. Senast i Almedalen slog han fast att han “inte kommer regeringsförhandla eller regera” med Åkesson. Samtidigt är det uppenbart att det inom och runt Moderaterna finns en stark opinion för att använda sig av den “permanenta borgerliga majoritet” som ett införlivande av SD i Alliansens regeringsunderlag skulle innebära.

Socialdemokraternas principiella nej till alla statsministrar som inte kommer från det egna partiet – och som innebär att varje borgerlig regering behöver åtminstone nedlagda röster från Sverigedemokraterna – ger dem vatten på sin kvarn. En valrörelse där S konsekvent försöker “SD-stämpla” M lär ge dem ytterligare energi.

Cynisk är strategin av samma skäl som den är riskfylld.

Den permanenta borgerliga majoriteten är ju ytterst en fiktion. C och L har svurit att de inte tänker inleda någon relation med SD. Styrkan i partiernas interna opinion blev tydlig när Alliansledarna veckan innan Almedalen meddelade att sverigedemokrater skulle kunna tilldelas ordförandeposter i riksdagens utskott

Bryter Annie Lööf eller Jan Björklund ändå sina löften lär det bli kostsamt. Flödet från M till C efter öppningen till SD förra året visade att borgerliga väljare är villiga att straffa dem som slirar om förhållandet till Sverigedemokraterna.

Trycks Kristersson in i Åkessons famn, pressas Lööf och Björklund alltså också in i Stefan Löfvens. S kan härska genom att söndra. Priset för socialdemokratins fortsatta nyckelposition: SD bjuds in i värmen. 

Beslutet om huruvida SD efter valet får något inflytande ligger lika mycket i Stefan Löfvens som i Ulf Kristerssons hand.

Kristersson kommer att jagas fram till valdagen med frågor om sin syn på SD och om han är villig att luta sig mot partiet. Trots hans besked är det rimligt, M har ju redan bytt fot en gång.

Men lika viktigt är att Löfven avkrävs svar om sin syn på motståndarna och vilka samarbeten han är villig att ingå: Är M verkligen jämförbart med SD? Släpper S fram Kristersson om Alliansen blir större än de rödgröna? Om den är större än S? Under vilka omständigheter är han beredd att göra upp med en Alliansregering för att minska Åkessons möjligheter att skapa oreda i budgetomröstningen?  

Beslutet om huruvida SD efter valet får något inflytande ligger lika mycket i Stefan Löfvens som i Ulf Kristerssons hand.       

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.