Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Ledare: Den Karolinska patienten vacklar vidare

Foto: Alexander Mahmoud

DN 12/4 2018. ”Nej, jag ångrar ingenting”, sjöng Edith Piaf. Allianspartierna i Stockholms läns landsting gnolade på en mer tvetydig visa på onsdagens DN Debatt.

För jo, det var rätt att bygga ett nytt stort universitetssjukhus med ambitionen att bli världsbäst, slog kvartetten fast. Nya Karolinska i Solna kommer i ”slutändan att vara värt varenda krona som investeras”. Samtidigt nämndes det att kostnaden ”borde ha varit lägre”. Ja, det blev på tok för dyrt men jättebra och värt pengarna ändå.

Landstingsråden Irene Svenonius (M), Anna Starbrink (L), Ella Bohlin (KD) och Gustav Hemming (C) ångrar att man valde finansieringslösningen OPS – ett slags kommunalt-privat leasingavtal som binder skattebetalarna vid onödiga kostnader i decennier framöver.

De vill få upplägget ogjort genom en omförhandling, vilket inte lär bli gratis. Dessutom ångrar alliansföreträdarna att sjukhusets styrning har brustit, och att konsultberoendet gick över styr.

De talar om en omstart för NKS. Hela sjukhusstyrelsen ska bytas ut. I samma veva är det tänkt att tandemupplägget – sedan 2004 hör de stora sjukhusen i Solna och Huddinge ihop – ska utredas och ritas om.

Är åtgärderna tillräckliga? Kan det stukade förtroendet hos sjukhuspersonalen nu börja läka? Självkritiken – är den trovärdig?  Och kommer allianspartierna att kunna gå fram i höstens val med högt huvud och självsäkerhet i vårdpolitiken?

Förslaget till ny styrelse är tänkt att just signalera självrannsakan. Och inte kan väl oppositionen invända mot att ha en tidigare fackbas i sjukhustoppen? Eva Fernvall, som har varit ordförande för Vårdförbundet, är i alla fall nominerad av det borgerliga landstingsstyret.

Håkan Sörman, tidigare vd för Sveriges Kommuner och landsting, avviker också från de senaste rekryteringarna. Hans två företrädare på ordförandeposten har kommit från industrin, vilket inte alls behöver vara fel. Men det hjälper kanske att sjukhusets högst ansvarige förstår den offentliga sfärens logik. Och kan kommunallagen.

Att Irene Svenonius betonade just sådana egenskaper på onsdagens presskonferens säger något om Karolinskas kris. DN:s avslöjanden de senaste månaderna har vittnat om en osund kultur. Det har varit skenande konsulträkningar som skickats utan underlag och jävsförhållanden som slingrat sig tvärs och kors i och kring det stolta sjukhuset.

Den nya styrelsen måste uppfattas som omutbar.

Den nya styrelsen måste uppfattas som omutbar. Den måste vara praktiskt verklighetsnära snarare än överspänt framtidstänkande. Färre pigga entreprenörer, fler förvaltningsrävar – det tycks också vara den princip som alliansen har tillämpat. Det är bra.

”Folk på trottoarerna kommer att se personalen springa med svårt sjuka i glaskorridorerna ovanför dem. Det är ganska häftigt”. I sådana ordmoln brukade sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) svepa det supermoderna universitetssjukhuset. Nu handskas hennes efterträdare med polisanmälningar och utredningar hos Inspektionen för vård och omsorg.

Visionerna har krockat hårt med verkligheten. Om partierna i Stockholms läns landsting verkligen har blivit visare av erfarenheten återstår att förklara detta ordentligt för väljarna. ”Häftigt” är inget givet ledord när det gäller vård av svårt sjuka. Modernast och finast är inte nödvändigtvis bäst. Omsorg om skattepengar och redan fungerande verksamhet räcker långt.

Piaf sjöng: ”Det är betalat, bortsvept, glömt." För NKS gäller att den sista räkningen ska betalas år 2040. 

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.