Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 11:14 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/ledare-lyssna-pa-de-svenska-krigsveteranerna-som-varnar-for-framlingsfientligheten/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Lyssna på de svenska krigsveteranerna som varnar för främlingsfientligheten

Srebrenica-offer begravs 2003, åtta år efter massakern.
Srebrenica-offer begravs 2003, åtta år efter massakern. Foto: Hidajet Delic/AP

DN 4/9 2018. Över 460 kvinnor och män med erfarenhet från  militär tjänstgöring i konfliktområden har i en artikel i DN uppmanat svenska väljare att använda sina röster mot främlingsfientlighet och extremistisk nationalism. De har rätt.

VAL 2018

Den 4 september 1991, för 27 år sedan, rapporterade Dagens Nyheters korrespondent Hans-Ingvar Johnsson från Belgrad: ”Nya intensiva strider med stor blodsutgjutelse hotade på tisdagen att stjälpa EG:s jugoslaviska fredsinitiativ. Minst elva personer har dödats i Kroatien under de knappt två dygn som gått sedan landets politiker beslutat om eldupphör.”

Krigen i det som nyss varit Jugoslavien hade just börjat. De skulle under tio år flytta från område till område, från land till land, en förödelsens och fördrivningarnas makabra turné. Slovenien, Kroatien, Bosnien, Kosovo, Makedonien. Ett yrvaket Europa skulle tvingas införliva både nya och gamla halvt förträngda begrepp i sin dagliga vokabulär. Etnisk rensning. Koncentrationsläger. Folkmord. Sarajevo förvandlades från pulserande kulturmetropol till belägrat helvete. Srebrenica blev ett annat namn för mörkrets hjärta.

Hur kunde det ske? Vad var det för ondskefull makt som fick grannar att hata grannar, gjorde tiotusentals och åter tiotusentals människor till flyktingar, frätte bort civilisationen och blottade barbariet?

George Orwell har i en essä definierat ”nationalism” som föreställningen att människor kan klassificeras ”som insekter”. Sommaren 1993 intervjuade reportern Peter Kadhammar, då på Expressen, den bosnienserbiske generalen Ratko Mladic. Kadhammar frågade Mladic hur många människor som dött i Sarajevo. Mladic svarade: ”Det är inte människor som dött i Sarajevo. Det är muslimer. 17 000 närmare bestämt.”

Inte människor. Muslimer. Inte människor. Insekter.

Man kunde tro att män som Ratko Mladic, och brott som massakern i Srebrenica, skulle ha gjort den exkluderande nationalismen omöjlig i Europa för all framtid.

Krigen i ex-Jugoslavien hade piskats fram av nationalistiska politiker

Men inte ens tre decennier senare växer den sig stark och självsäker också i länder som på 90-talet betraktade det som skedde på Balkan med chockerad misstro.

Därför finns det all anledning att lyssna på de svenska krigsveteranerna. Över 460 kvinnor och män som alla tjänstgjort i konfliktzoner runt om i världen, har undertecknat en debattartikel i Dagens Nyheter där de varnar för konsekvenserna av att leka med nationalismens tändsticksaskar: ”Vi har sett att det börjar med små grupper av nationalistiska extremister, men att det kan sluta med Srebrenica och fullskaligt inbördeskrig".

Krigen i ex-Jugoslavien var inte naturkatastrofer. De hade piskats fram av nationalistiska politiker som trummat in budskapet ”vi” är ”vi” och ”dom” är ”dom” och allt är deras fel.

Undertecknarna av DN-artikeln är inga ”godhetssignalerande Sverigehatande syltryggar”, för att använda sig av ett i oroande breda politiska kretsar populärt språkbruk. De är kvinnor och män som med stolthet riskerat sina liv i svensk uniform, kvinnor och män som tjänat sitt land samtidigt som de gjort viktiga insatser för att försvara universella värden.

”Vi veteraner vet av egen erfarenhet att det inte är den etniska blandningen som skapar konflikter. Det är extremister som utnyttjar och underblåser motsättningar. Efter kommunismens fall och många års ekonomisk nedgång i Jugoslavien började extrema grupper, inte olikt det parti som vuxit fram i Sverige under senare år, skylla alla problem på andra etniska grupper”, slår de fast.

Är man sann Sverigevän följer man deras uppmaning och låter sin röst bli en röst mot de främlingsfientliga krafterna.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.