Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Nazister utgör ett hot på riktigt

Nazister demonstrerar i Falun på första maj.
Nazister demonstrerar i Falun på första maj. Foto: Ulf Palm/TT

Våldsamma extremister på yttersta högerkanten flyttar fram sina positioner runtom i Sverige. Det måste bekämpas med full kraft.

VAL 2018

Våldsbejakande extremister hotar den svenska demokratin. Expressen publicerade på torsdagen ett skakande reportage om hur nazister hotar och trakasserar kommunpolitiker i Karlstad. ”Jag fruktar för mina barns liv”, vittnar en folkvald. En annan förklarar att den hotfulla situationen är inget som politikerna brukar berätta om för sin omgivning.

Hur de fått hot om att deras barn ska våldtas. Hur de i perioder fått leva med väktare dygnet runt i sina hem och om hur de har fått överfallslarm. Hur de avstår från att uttala sig i vissa frågor av rädsla för våld.

Så ser situationen ut för vanliga människor med politiska uppdrag i Karlstad 2018. Så kan vi inte ha det.

Demokratin vilar på att medborgare kan och vågar söka ett mandat i val och därefter vara med och fatta beslut som rör det allmänna. De ska inte behöva vara rädda för sina – eller sina närståendes – liv. Vem ska i så fall vilja bli politiker?

Men är hotet inte överdrivet, invänder någon. Nej. Ett stort antal medlemmar av Nordiska motståndsrörelsen och andra nazistiska organisationer är dömda för grova våldsbrott. Nazister är bevisligen farliga.

En kartläggning som tidskriften Expo gjort av aktivister 2015 visade att 56 procent av dem var dömda för brott. Bara det året dömdes eller åtalades 26 procent för vapen- eller våldsbrott. 

Esa Holappa, som hoppat av NMR, säger till Expo att det ”är en militant nazistorganisation vars övertygelse är att även om de skulle ta makten genom en fredlig revolution så skulle efterspelet bli blodigt. De tränar inför revolutionen och ett raskrig. Alla som inte är nordiska eller vita är fiender.”

Nordiska motståndsrörelsen har ökat sin aktivitet markant under det senaste decenniet. Den arrangerar utbildningar för medlemmar i att använda kniv och andra tillhyggen och den har blivit bättre på att fånga upp människor som hyser främlingsfientlighet, islamofobi och avsky mot romska tiggare.

Vad behöver göras? För det första är det nödvändigt att folkvalda, journalister och andra personer som utsätts för hot får det skydd de behöver. Tillräckligt med polisresurser måste sättas in.

För det andra ska de som utsätter andra för hot, förtal och våld lagföras och straffas. Hårt och obevekligt. Här måste staten vara stark nog att försvara demokratin.

För det tredje behöver kunskaperna om våldsbejakande ideologier öka i samhället. Många är med fog oroliga för islamismen, men den hembryggda bruna sörjan är nog så påtaglig i dagens Sverige. I Karlstad har nazisterna lyckats utnyttja många vanliga människors motstånd mot ett moskébygge. I Ludvika marscherar hundratals unga arga män på 1 maj.

För det fjärde ska samhället underlätta för dem som lever i den sekteristiska vit makt-miljön att lämna den. Här har det nyinrättade Center mot våldsbejakande extremism en viktig roll att spela. Verksamheten syftar ytterst till att förebygga ideologiskt motiverad brottslighet och terrorism.

För det femte ska inte nazister tillåtas ta sig in i folkvalda församlingar och sabotera. Varken som i Karlstad, där de invaderat läktarna och vrålat inför kommunfullmäktige, eller som politiker. Det finns tyvärr redan flera personer från Nordiska motståndsrörelsen som genom SD-valsedlar är invalda i fullmäktige i bland annat Ludvika och Borlänge.

Att avstå ifrån att göra motstånd mot antidemokrater och våldsverkare är inget alternativ.

Att avstå ifrån att göra motstånd mot antidemokrater och våldsverkare är inget alternativ. Nazister är inte välkomna någonstans.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.