Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Syrien dör - och de gnuggar sina händer

Med Syriens framtid i händerna.
Med Syriens framtid i händerna. Foto: Adem Altan/TT

DN 9/4 2018. Det som började som bilder av människor som marscherade på gatorna under den arabiska våren, är nu en bild av tre av världens mest auktoritära ledare som håller varandra i händerna. 

Först hörs bara sirenerna. Sedan syns en grupp män som hukande springer över rökfyllda gator. Bomber dånar i bakgrunden, det brinner fortfarande i ruinerna som de passerar. Ut från ett av husen kommer plötsligt en man med ett litet barn i famnen, helt övertäckt av damm och blod. 

Männen tillhör räddningsorganisationen Vita hjälmarna. Filmklippet som beskrivs är bara ett av många som har spridits från helgens misstänkta kemiska attack mot Douma i Syrien. Under söndagen rapporterade flera hjälporganisationer att helikoptrar släppt giftig gas över staden. Fruktansvärda bilder av döda barn och kvinnor spreds snabbt på nätet. 

Det kommer ta tid innan vi vet om det verkligen var en kemisk attack, och hur många som har dött.

Det kommer ta tid innan vi vet om det verkligen var en kemisk attack, och hur många det är som har dött. När staden Khan Sheikhun i norra Syrien utsattes för en gasattack för nästan exakt ett år sedan dröjde det ända till oktober innan FN lämnade sin rapport. I den kunde man läsa att det var nervgiftet saringas som dödat 87 människor och att det var president Bashar al-Assad som låg bakom attacken. Naturligtvis reagerade, då liksom nu, Ryssland och den syriska regimen med att neka till anklagelserna.

Det som gör det svårt att veta vad som sker i Syrien är helt enkelt att det är så få oberoende källor kvar som kan bekräfta uppgifterna som sprids. Många organisationer har tvingats lämna de värst drabbade områdena, andra släpps inte in. Det vi, världen ofta lämnas med är just skakiga mobilfilmer med groteska krigsscener.  

Samtidigt, vad skulle vi göra utan dem? Om inte Läkare utan gränser kunde berätta om sjukhusen som bombats, om inte Vita hjälmarna släpade människor ur rasmassorna eller räknade döda barnkroppar – hur skulle vi ens kunna föreställa oss den humanitära misären som har pågått i åtta år?

Att det nu är Douma som drabbas har sin förklaring. Det är den sista av rebeller hållna staden, efter IS besegrats. När offensiven inleddes i februari i år lyckades FN visserligen rösta igenom en vapenvila på 30 dagar för att försöka tömma staden på civila, men vi vet alla hur det gick. Den höll bara i några timmar.

Ena dagen backar USA undan, nästa ryter Trump om "djuret Assad" på Twitter.

Utanför huvudstaden Damaskus fortsätter alltså den syriska regimen att skoningslöst slåss mot de rebeller som finns kvar. I norra delen rasar ett helt annat krig, när Turkiet och president Tayyip Erdogan attackerar områden hållna av kurdisk milis. Därtill angriper också Israel iranska ställningar i Syrien som anses vara säkerhetshot. 

Det är på goda grunder som Erik Ohlsson (DN 27/2) kallar det för ett världskrig mellan ”jordklotets starkaste militärmakter”. Gör USA som Trump vill och drar tillbaka sina styrkor från Syrien riskerar Rysslands, liksom Turkiets och Irans ställning – de allierade med al-Assad – att stärkas.  

Tyvärr verkar det vara vad som sker nu när FN:s auktoritet har undergrävts och USA står och vacklar. Ena dagen backar USA undan, nästa ryter Trump om "djuret Assad" på Twitter. Det som började som bilder av människor som marscherade på gatorna under den arabiska våren, är nu en bild av tre av världens mest auktoritära ledare som håller varandra i händerna. 

När Syriens framtid ska diskuteras är FN, EU och USA inte längre inbjudna. De som glatt sågs posera tillsammans i Ankara nyligen var i stället inga mindre än Vladimir Putin, Tayyip Erdogan och Irans president Hassan Rouhani. Med den trion är det svårt att se någon slags ljusning för alla de barn och kvinnor över vars huvuden bomberna fortsätter falla.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.