Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 21:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/ledare-vad-ar-egentligen-sverigedemokraterna/

Ledare

Vad är egentligen Sverigedemokraterna?

Louise Erixon, kommunalråd i Sölvesborgs kommun.
Louise Erixon, kommunalråd i Sölvesborgs kommun. Foto: Sandra Henningsson

DN 28/6 2020. Vi har fortfarande en vag uppfattning om vad SD står för, men oavsett etiketter bör vi se klart på att de vill avskaffa centrala delar av demokratin.

För att vara det parti som hela den svenska politiken cirklat kring i mer än ett decennium så har många fortfarande en vag tanke om vad Sverigedemokraterna är. Å ena sidan finns linjen att partiet, som onekligen grundades av heilande nynazister, fortfarande bör betraktas som ett förklätt nazistparti. Å den andra finns uppfattningen, vanlig i den höger som till varje pris vill bilda regering med SD-stöd, att partiet mest är ett lite mer konservativt KD, om än utan flyktingvänliga tanter. 

Måhända är det mellan de polerna Ulf Kristersson (M) förflyttat sig när han på bara ett par år gick från att hävda att det var självklart omöjligt att samarbeta med partiet till att i dag tvärtom tycka att det är självklart möjligt. Det måste ha varit en spännande resa.

Nu skulle man självgott kunna slå fast att sanningen, som så ofta, ligger mitt emellan. Men det vore fel, för en bit ut åt det ena hållet är det ändå tydligt att Sverigedemokraterna ligger. Vi saknar dock bra terminologi för denna nya globala högerradikalism, där Sverigedemokraterna slår följe med alltifrån Donald Trump och Viktor Orbán till Jair Bolsonaro och Vladimir Putin. 

Rysslandskännaren och författaren Masha Gessen kallar det autokrati i sin nya bok ”Surviving autocracy”, där hon analyserar hur öppet Trump, som första person någonsin, kandiderade till autokrat snarare än till president. Autokraten verkar inom det demokratiska systemet, men bara så länge det gynnar den egna saken och personen. 

Motståndarna förväntas följa de demokratiska spelreglerna, men autokraten struntar öppet i både formella och informella regler. USA har också visat hur lite skydd som faktiskt finns i de demokratiska institutionerna mot den här sortens politiker. Konstitutionen är lätt att runda för den som vill och tillåts. 

Etiketten är mindre viktig än analysen i sak. Det här är ett parti som vill avskaffa centrala delar av demokratin.

Att SD känner sig hemma i det här sällskapet är uppenbart. Inte bara framhåller många företrädare ofta Ungern som föredöme, Jimmie Åkesson har också öppet sagt sig föredra Victor Orbán före Angela Merkel och vägrat välja mellan Vladimir Putin och Emmanuel Macron. 

Här måste man påpeka att varken Freedom House eller Varieties of Democracy i Göteborg längre kategoriserar Ungern som en demokrati. De må fortfarande ha allmänna val, men alltför mycket av de medborgerliga friheterna, den fria pressen, maktdelningen och det oberoende rättsväsendet har monterats ner för att kvala in. 

Om man ser på de kommuner som SD styr ser man liknande inställning. I SD-kommunerna i Sydsverige – som Sölvesborg, Skurup och Hörby – bedriver politikerna kamp mot oberoende tjänstemän som försöker upprätthålla lagen. I Sölvesborg har främst biblioteken och kultursektorn drabbats. I Skurup var det rektor Mattias Liedholm på Prästmosseskolan som stängdes av från sitt jobb efter att ha protesterat mot det, som han och Skolverket ansåg olagliga, kommunförbudet mot slöjor i skolan. I Norrköping polisanmälde Sverigedemokraterna stadsmuseet för förtal för en utställning om den lokala nazismen genom tiderna, detta för att utställningen tog upp en person som utretts för uteslutning ur SD för nazistiskt samröre.  

Betyder det här att SD är fascister? Nja, inte nödvändigtvis. De är etnonationalister och gör skillnad på medborgare och folk. Partiföreträdare uttrycker sig rasistiskt så ofta att det måste ses som en grund för hela partiet. Men etiketten är ändå mindre viktig än analysen i sak. Det här är ett parti som vill avskaffa centrala delar av demokratin. 

Ämnen i artikeln

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt