Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-15 13:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/liberaler-bor-vara-pa-sin-vakt-infor-amazon/

Ledare

Liberaler bör vara på sin vakt inför Amazon

Amazon kan vara på väg till Sverige.
Amazon kan vara på väg till Sverige. Foto: Terry Pierson/TT

Snart kan näthandelsföretaget Amazon etableras i Sverige. Det kommer på kort sikt att innebära fördelar för konsumenter. Det gäller dock att se upp. I andra länder har bolagets beteende utmanat både konkurrensen och arbetares rättigheter.

Det finns tecken på att nätjätten Amazon är på väg till Sverige. Många konsumenter ser fram emot att få hem paket på ett snabbt och smidigt sätt, till låga priser. Det skulle bli en lättnad för svenskar, som med Postnord fått vänja sig vid borttappade kollin och långa leveranstider.

Men en svensk etablering är inte nödvändigtvis något för liberaler att hurra över. Amazon har blivit stort genom att bryta mot ett antal viktiga liberala principer. En är att marknaden inte får domineras av någon enskild aktör, om den ska kunna skapa frihet och jämlikhet. 

Den som gillar konkurrens bör oroa sig för Amazon.

Ägaren Jeff Bezos uttalade mål har hela tiden varit att hitta marknader att helt dominera som monopolist, snarare än att skapa goda förutsättningar för handel.

I Amazons modell ingår att göra företaget till en oumbärlig mellanhand mellan konsument och producent. Allteftersom företaget konkurrerar ut alternativ genom att dumpa priserna blir små säljare helt beroende av den infrastruktur de tillhandahåller. Den som gillar konkurrens bör därför oroa sig för Amazon. 

Företaget redovisar ofta förluster och slipper på så vis betala skatt. Mindre aktörer som saknar de juridiska resurser som krävs för att ta fram skatteplaneringsupplägg får då dra ett större lass för samhällets gemensamma kostnader.

Att arbetare behandlas på ett värdigt sätt och inte utnyttjas eller hindras från att påverka sin situation är ytterligare en viktig liberal grundprincip. Amazon har kunnat sänka både kostnaderna och tiden för leveranser eftersom de negligerar grundläggande rättigheter. Det är inte konstigt att paketen kommer dagen efter beställning när arbetarna uppger att de inte får vare sig tid att gå på toaletten eller möjlighet att följa säkerhetsprotokoll.

Liberalismen ställer sig kritisk till alla former av maktkoncentration.

På tre år har över 600 ambulanser behövt tillkallas bara till Amazons brittiska lagerlokaler. Arbetare hindras på många håll från att organisera sig. Och i Kina finns tecken på att en del av deras produkter tillverkas genom tvångsarbete som uigurer utför i omskolningsläger.

Liberalismen ställer sig kritisk till alla former av maktkoncentration. Amazon är värderat till mer än 1500 miljarder dollar, en siffra som får många länders ekonomier att se små ut – och som förväntas växa i coronakrisen då allt fler väljer att beställa hem från nätet i stället för att handla i butik.

Tidigare har såväl Annie Lööf (C) som Mikael Damberg (S) använt svenska skattebetalares pengar som lockbete för multinationella företag med konton i skatteparadis. Facebook fick 100 miljoner kronor när bolaget lade sina serverhallar i Luleå. Därefter har energiskatten för datahallar sänkts i syfte att locka hit fler techjättar – bland annat Amazon.

Vår attraktionskraft ska inte bestå av allmosor till miljardärer.

Det räcker dock inte att uttala ett principiellt motstånd mot att låta särintressen styra politiken. Liberaler måste dra slutsatser från verkligheten. Och i verkligheten lyckas mäktiga företag gång på gång charma ministrar och kommunpolitiker.

I stället för att önsketänka fram politiker med perfekta instinkter, är det viktigt att insistera på skarpa åtgärder. Konkurrenslagar måste skärpas och efterföljas. Skatteplaneringen ska hindras. Och arbetares rättigheter garanteras. 

Först då kan vi fira snabba leveranstider.

Ämnen i artikeln

Amazon
Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt