Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 23:04 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/liberalerna-har-en-viktig-roll-pa-politikens-mittfalt/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Liberalerna har en viktig roll på politikens mittfält

Inte så vilsen längre.
Inte så vilsen längre. Foto: Thomas Karlsson

DN 28/8 2018. Liberalerna har haft märkligt svårt att hitta rätt i det nya politiska landskapet. Men nu talar Jan Björklund klarspråk om Sverigedemokraterna.

I samband med serien av partiledarintervjuer prydde Jan Björklund på måndagen DN:s förstasida. Under tisdagskvällen ställs han till svars av SVT:s utfrågare. Valrörelsens extra tid i rampljuset är särskilt värdefull för småpartierna. Det gäller kanske i synnerhet för Liberalerna. 

Partiet har under hela mandatperioden framstått som vilset i det nya politiska landskapet: Engagemang i minst sagt perifera frågor (kepsförbud!), samtidigt som nationalismen och populismen vuxit sig starkare runt om i Europa. Det har fått liberalt sinnade väljare att skaka på huvudet. När L nu verkar vara på väg att hitta rätt, är tiden kort att visa väljarna det.

Det är ack så svårt att förbise att Björklunds parti på senare år ofta framträtt aningen apart. 

Framför allt är det märkligt just hur svårt Liberalerna har haft att navigera i en verklighet karakteriserad av växande högerpopulism och parlamentarisk fragmentering. För ett parti med det namnet borde det vara självklart att Sverigedemokraterna utgör huvudmotståndaren. Ändå lyckades Björklund aldrig lika tydligt som kollegan i Centerpartiet kommunicera att frågan om huruvida en Alliansregering kunde ta stöd av högerpopulister måste besvaras med ett tydligt ”nej”.

Dessutom visade L inte något intresse av sin traditionella roll som konstruktiv kreatör på mittfältet. Det är nog inget annat parti som marscherat ut från blocköverskridande samtal lika ofta den gångna mandatperioden. 

Det är värdefullt att det i den svenska debatten finns röster som påminner om hur viktigt Europaprojektet är för fred och tillväxt.

Men något verkar ha hänt med Liberalerna. Viktigast av allt: Björklund talar klarspråk om Sverigedemokraternas historia och ideologi – och är kristallklar med att en Alliansregering inte kan luta sig mot Jimmie Åkesson. 

Dessutom tar L-ledaren konsekvenserna av att stänga dörren till SD – och öppnar den till S och MP. Att Björklund helst vill att de rödgröna ska tvingas göra upp med en Alliansregering är naturligt. Men att han också säger att han kan acceptera en koalition mellan S och M är ett uttryck för nödvändig pragmatism. Är L kanske intresserat av att återta rollen som brobyggare i svensk politik?

Valaffischer med budskap som ”Ja till Euron” och ”Mer EU” framstår vid första anblick som svar på en fråga ingen har ställt. 

Men unionen är under attack från flera håll. Och Björklund har rätt när han i DN-intervjun slår fast att ett skäl till Brexit är ”att de politiska ledarna i Storbritannien aldrig har sagt något positivt om EU sedan de gick med på 70-talet”.

Det är värdefullt att det i den svenska debatten finns röster som påminner om hur viktigt Europaprojektet är för fred och tillväxt. Och som dessutom understryker att det är ett oumbärligt redskap för att vi ska komma till rätta med klimatkrisen. 

På Liberalernas pluskonto kan ytterligare en stor sak skrivas: partiet har mest rätt om försvaret. Björklunds gäng vill inte bara skjuta till mer pengar än någon annan under de närmaste åren, de vill att de totala utgifterna på sikt ska uppgå till 2 procent av bnp. 

Det är nödvändigt om vi ska gå med i Nato – och ännu viktigare om vi inte tänker göra det och i stället vill förlita oss på vår egen förmåga.

Någon valraket lyckas knappast Björklund fyra av. Tangerar L de 5,6 procenten från förra gången får partiet vara nöjt. 

Men för Alliansväljare som inte vill ge Jimmie Åkesson ett lillfinger och som värderar Europaprojektet och ett starkt försvar bör Liberalerna vara ett rimligt val.  

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.