Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Liberalerna måste ta sin Jan ur skolan

Liberalen.
Liberalen. Foto: Beatrice Lundborg

DN 21/4 2018. Liberalerna samlas till riksmöte i farlig närhet av den politiska öknen. Partiet riskerar att åka ur riksdagen efter hösten val. Partiet måste lyfta fram fler frågor än skolan och fler profiler än Jan Björklund.

Länge var det en naturlag att det skulle finnas fem partier i den svenska riksdagen. Nostalgiker kan gotta sig åt tanken på att just så kan det bli efter höstens val: tre av åtta riksdagspartier lever farligt. Kristdemokraterna löper störst risk att åka ut, men också Miljöpartiet och Liberalerna kan förpassas ut i den politiska öknen.

Om KD tvingas göra sorti är det inte någon katastrof, för vare sig partiet eller Sverige. Det skulle ge Kristdemokraterna tid att bli sig själva igen och väljarna möjlighet att glömma Bert Karlsson. Med Miljöpartiet och Liberalerna förhåller det sig annorlunda.

MP har förvisso slösat bort det mesta av sitt förtroendekapital i fåfänga försök att köpa sig trovärdighet som administratörer av regeringsmakt. Men innan Miljöpartiet lät sig sol-och-våras av Socialdemokraterna fanns det en liberal potential i partiet; i stället för att bli ett Vänsterpartiet Zero hade MP kunnat härbärgera de antiauktoritära, livsstilsliberala, gröna strömningar som attraherar stora grupper av välutbildade yngre väljare. Och möjligen är det ännu inte för sent.

Och Liberalerna? Partiet som inte för så länge sedan gjorde anspråk på att representera Sveriges ”folk” (ett lika oliberalt som sakligt felaktigt påstående) håller i helgen riksmöte i Västerås. Man gör det i ett läge då Liberalerna ligger oroväckande nära riksdagsspärren. Sådant kan ändras.  Det kan till och med ändras till det bättre. Det är vad partiledningen kommer att säga för att trösta de trogna och tysta de misstrogna. Och så är det förstås. Men det finns andra siffror som verkligen borde sätta skräck i Jan Björklund. Uppgifter från Statistiska centralbyrån som presenterats av Sveriges Radio tyder starkt på att Liberalerna nu överges av sina kärnväljare: tjänstemännen, akademikerna. Den arketypiske folkpartisten var adjunkten som ogillade såväl socialismen som den egoistiska konservatismen. 

Nu har Centern, som sedan ett år tillbaka är större än Liberalerna i TCO-grupperna, distanserat L också i akademikerfacket Saco. Där har Liberalernas andel sjunkit från 12 procent till 7 procent på några få år. För Centern har det gått desto bättre. Partiet stöds nu av nära 13 procent av Saco-medlemmarna, en dubblering.

Liberalerna bör ta pluralformen i sitt partinamn på större allvar

Det är uppseendeväckande siffror. Framför allt bekräftar de att Centerpartiet lyckats med sin make over, och i dag framstår som ett trovärdigt liberalt alternativ även för välutbildade stadsbor. Men också för att det mer än antyder att det gamla Folkpartiet, dagens Liberaler, inte längre kan förlita sig på den, förvisso smala och bräckliga, sociala väljarbas partiet trots allt har haft: lärarna, journalisterna, den borgerlighet som aldrig känt sig hemma hos högern.

Den gruppen finns kvar. Den kanske till och med växer. Varför går det då så knackigt för L? Varför framstår C som mer attraktivt för liberala väljare?

Låt oss säga så här. Liberalerna bör ta pluralformen i sitt partinamn på större allvar eller byta till det mer sanningsenliga Liberalen. Jan Björklund är en slagkraftig debattör. Skolan är en viktig liberal fråga. Men ett trovärdigt liberalt parti måste ha plats för fler företrädare än en enda, fler frågor än en enda. 

Annars riskerar ett av demokratins pionjärpartier att röstas bort från riksdagen just det år den svenska demokratin firar sitt hundraårsjubileum. Det skulle vara en trist paradox.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.