Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-21 00:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/lilla-hjartat-haller-pa-att-forandra-synen-pa-barn-som-far-illa/

LEDARE

Ledare: Lilla hjärtat håller på att förändra synen på barn som far illa

Älskad och saknad är den lilla flicka som aldrig fick fylla fyra.
Älskad och saknad är den lilla flicka som aldrig fick fylla fyra.

DN 5/6 2021. Aldrig igen får samhället göra sig blint för de minsta det är satt att skydda. Låt det bli lärdomen efter Lilla hjärtats död.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.

Lilla hjärtat är ett sådant där fall som är omöjligt att glömma: en liten flicka som familjehemsplacerades redan vid födseln, men sedan tvingades tillbaka till sina biologiska föräldrar. Mindre än ett år senare hittades hon död hemma hos dem, undernärd, täckt av skador och med flera olika narkotikapreparat i kroppen. Hon fick inte fylla fyra, som DN:s rubrik löd då.

Mannen avled i häktet, kvinnan dömdes till fängelse i ett år och nio månader. Både hon och åklagaren överklagade domen, och nu har fallet just avslutats i hovrätten, dom förkunnas den 21 juni. Uppmärksamheten har varit betydande. Och det är inte bara i allmänhetens minne som Lilla hjärtat har etsat sig fast, det står allt mer klart. Hon håller på att förändra hela samhällets syn på barn som far illa.

Tidigare har perspektivet tenderat att utgå från de biologiska föräldrarna, och när man talat om rättigheter har det inte handlat om barnets rättigheter utan om de vuxnas: vad de känner och vill, vilka behov de har. Även medierna har bidragit till det här ensidiga förhållningssättet, med sina kampanjer för personer som fått sina barn omhändertagna – ofta utan mer information än föräldrarnas egen version av vad som hänt. Myndigheterna kan ju av sekretesskäl inte uttala sig, barnen kan inte föra sin talan. Vidden av detta har börjat stå allt tydligare, och också hur det har påverkat det juridiska beslutsfattandet.

För nog finns det stöd för den domstol som vill ge biologiska föräldrar chans på chans, fastän det skadar barnet.

För nog finns det stöd för den domstol som vill ge biologiska föräldrar chans på chans, fastän det skadar barnet. Så var det även i fallet med Lilla hjärtat: Beslutet att överlämna henne fattades med referens till en vägledande dom från Högsta förvaltningsdomstolen från 2012, där det uttryckligen sägs att rätten inte får ta hänsyn till om det är skadligt för barnet att behöva lämna sitt familjehem. De biologiska föräldrarnas intressen är viktigast. Men lagen om vård av unga, LVU, är till just för att skydda barnet, och enligt Europadomstolens praxis är barnets familj inte nödvändigtvis kärnfamiljen, utan främst de personer som det har knutit an till och känner sig trygg hos. Detta hade rätten i stället kunnat låta väga tyngre, om den hade velat.

Mitt i debattens rök och damm föreligger alltid en risk för polarisering. Det ska därför understrykas att det centrala framöver inte är att favorisera familjehem över biologiska föräldrar, utan att i stället förskjuta tyngdpunkten just till barnets rätt till trygghet, till rötter. Och dessa rötter växer främst där barnet har sitt hem, inte där det nödvändigtvis har sina biologiska föräldrar. Ibland kan relationer behöva knipsas, såsom när föräldrar är våldsamma eller på andra sätt är skadliga för barnen. I andra fall kan deras bästa vara just att behålla kontakten, att få ha kontinuitet. Eller, för den delen, att fortsätta träffa familjhemmet, även sedan de flyttat därifrån.

Det nya lagförslag som presenterades i våras syftar till att stärka den här stabiliteten, med sin betoning av att inga biologiska föräldrar hädanefter bör få vårdnaden enbart mot muntliga löften om att förändras. I stället kan detta komma i fråga först när de visar att deras förutsättningar att ta hand om barnet har ändrats på ett ”varaktigt och genomgripande sätt”. Därefter måste uppföljningar göras, och de biologiska föräldrarna måste samarbeta med myndigheterna.

För Lilla hjärtat är allt redan för sent. Men kanske att vi åtminstone kan förhindra att andra drabbas av hennes fruktansvärda öde; att samhället aldrig igen gör sig så blint för de minsta det är satt att skydda.

Ämnen i artikeln

Barn

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt