Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-22 10:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/lisa-magnusson-ann-marie-begler-gor-ratt-men-fel/

Ledare

Lisa Magnusson: Ann-Marie Begler gör rätt men fel

Den som behandlas illa riskerar att bli illojal. Men det gäller även medborgarna.
Den som behandlas illa riskerar att bli illojal. Men det gäller även medborgarna. Foto: Anette Nantell

Det är osnyggt av en före detta generaldirektör att ta med sig alla sina insiderkunskaper och hela sitt nätverk över till andra sidan.

Med vissa saker är det så att man genast känner att de är fel, fastän inget formellt finns att anmärka på. Ann-Marie Beglers nya gig har väckt den impulsen: Hon, som i många år var generaldirektör på Skolinspektionen, tar nu plats i styrelsen för friskolegiganten Academedia.

Det skamlösa moderata landstingsrådet Filippa Reinfeldt privatiserade hejvilt i Stockholm, och fick ett par månader senare ett toppjobb hos affärspartnern Aleris.

På papperet är det inga problem alls, det var trots allt fem år sedan Ann-Marie Begler lämnade Skolinspektionen. Därefter blev hon generaldirektör för Försäkringskassan – och skildes från posten efter att hon gjort just det som Socialdemokraterna sagt till henne.

För den politik hon omsatte i praktik väckte stark kritik, och partiet behövde någon att skylla på, och ja. Sedan dess har hon suttit på den del av regeringskansliet som elakt brukar kallas en elefantkyrkogård för statliga chefer.

Altingets chefredaktör, Sanna Rayman, tror rentav att det är i detta ljus man ska betrakta Ann-Marie Beglers nya styrelseuppdrag – som ett långfinger till den regering som har varit så vårdslös mot henne.

Och visst, den som behandlas illa riskerar att bli illojal. Men det gäller även medborgarna. För det finns något osnyggt och kletigt i politiker och ämbetsmän som tar med sig alla sina insiderkunskaper och nätverk över till andra sidan. Ännu mer då deras information är rykande färsk.

För Ann-Marie Begler är inte den enda. Såväl Skolverkets tidigare rättschef som den före detta kommunikationschefen har också gått över till just Academedia.

Samma sak sker i vården; det moderata landstingsrådet Filippa Reinfeldt var med och upphandlade vård i Stockholm, och lämnade sedan politiken för ett toppjobb hos affärspartnern Aleris. Dit gick även den tidigare socialministern, tillika Kristdemokraternas partiledare, Göran Hägglund.

Samhället har öppnat för detta. Nu måste det hitta ett sätt att om inte låsa svängdörrarna, så åtminstone hålla dem stängda en tid.

Ämnen i artikeln

Skolan
Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt