Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/lisa-magnusson-antligen-kommer-en-gron-hoger/

Ledare

Lisa Magnusson: Äntligen kommer en grön höger

SAS nya reklamkampanj föll inte i god jord.
SAS nya reklamkampanj föll inte i god jord. Foto: SAS

Vi har redan sett bojkotter av plastpåsar och det svenska flyget – vad blir det härnäst?

Det är så nedslående, det där motståndet mot fakta om klimatet och miljön som återfinns i delar av högern. Den hade ju inte behövt gå den här vägen. I synnerhet inte den del som anser sig ha något med konservatism att göra. 

Konservatism är att se sig själv som en liten länk i en lång kedja, vars uppgift är att förvalta sitt arv åt framtida generationer. Och inga vurmar väl för naturen som äkta nationalister! 

Så varför oroar de sig inte nu? 

Jag anar en ny vår här, och den är inte tyst.

Vi vet ju nämligen att klimatet håller på att bli varmare. Det resulterar inte direkt i varmare väder, men det vänder upp och ned på ekosystemen och gör livet på jorden väldigt mycket svårare. Vi vet också att människornas utsläpp bidrar till detta. Att vi alla måste hejda utvecklingen.

Ändå förminskas problemen ständigt från höger, fås att handla om några andra, någon annanstans. Fram till nu. För nu händer något.

Det började redan med beslutet om en ny skatt som ska göra plastpåsar betänkligt dyrare. Den av högern omhuldade journalisten Chris Forsne uppmanade genast – till allmänt jubel – det svenska folket till bojkott: ”Ta med egna kassar! Vägra föda statskassan med ytterligare miljarder bortslösade kronor från vanligt folks arbete!”

Och nu rasas det i sociala medier mot en SAS-reklam där det påstås att svenska köttbullar kommer från Turkiet, att vi tagit med dem hem från en resa och gjort dem till våra. Allt från konservativa till sverigedemokrater till nazister är ense: Ned med det svenska flyget!

Jag anar en ny vår här, och den är inte tyst. Nej, högljutt smälter högerns ömtåliga snöflingor. 

Och tänk ändå, att deras revolution mot det politiskt korrekta skulle leda till att de börjar använda tygkassar och slutar flyga. Vem hade kunnat ana det? Nu är vi bara några små skattehöjningar och reklamfilmer från att de ställer bilen och blir veganer också.