Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 09:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/lisa-magnusson-ar-2100-kan-borlange-vara-den-vackraste-staden-i-sverige/

Ledare

Lisa Magnusson: År 2100 kan Borlänge vara den vackraste staden i Sverige

Borlänge har trevligt folk.
Borlänge har trevligt folk. Foto: Ulf Palm/TT

Sveriges fulaste stad har framtiden på sin sida.

Lisa Magnusson
Rätta artikel

Borlänge har utsetts till Sveriges fulaste stad. Själva tävlingen var ovanligt godtycklig, till och med för att vara en skönhetstävling. 6 666 personer röstade, alla med koppling till Facebooksidan ”Arkitekturupproret”. Syftet var att utse ”Sveriges mest förfulade stadskärna då alla städer var vackra fram tills rivningshysterins lådmodernister rev ut sina charmiga trähus och påkostade stenhus och ersatte med trista lådor”.

Arkitekturupproret är alltså inte så mycket ett arkitekturuppror som ett uppror mot modernitet. ”De senaste 70 åren har svenska städer rivits och förstörts i en omfattning som bara kan jämföras med skador som orsakas av krig”, hävdar organisationen. Det är så man ska förstå all nybebyggelse: som blödande sår på samhällskroppen. Inte undra på att de arkitekturupprörda får ont i ögonen av Borlänge.

Tiden läker inte estetiska sår. Den bara omhöljer dem i ett förlåtande ljus.

De är i gott sällskap. ”Hellre ful och trevlig än snygg och tråkig”, kommenterar exempelvis kommunens näringslivschef tävlingen. Inte ens hon invänder alltså mot själva grundpremissen, det vill säga att Borlänge är fulast i Sverige. Och varför skulle hon? 

Gammalt är alltid bättre. Det är inte bara Arkitekturupproret som anser det, utan gemene man. Därför hör den sämsta sortens statarbostäder från 1800-talet nu till det dyraste och finaste boende man kan ha. Borlänge däremot? Det är en ung stad, som började växa först på 60-talet. Fult! Men den har framtiden för sig.

För allmänheten hatar bara det nya, inte det moderna – faktiskt har det moderna redan blivit gammalt nog. Folk suktar efter 50-talets köksskåp och bulliga kylskåp och bortglömda ideal – så retro! 

Inte för att tiden läker estetiska sår. Men den omhöljer dem i ett förlåtande ljus. Fult i dag, traditionell skönhet i morgon. Sådan är regeln. Borlänge behöver bara vänta stilla. Bortåt 2100 kommer det att vara den vackraste staden i Sverige.