Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-24 08:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/lisa-magnusson-de-som-behandlar-andra-omanskligt-forlorar-sjalva-en-bit-av-sin-mansklighet/

Ledare

Lisa Magnusson: De som behandlar andra omänskligt förlorar själva en bit av sin mänsklighet

Ända sedan augusti har folk demonstrerat mot den belarusiska regimen och för demokrati.
Ända sedan augusti har folk demonstrerat mot den belarusiska regimen och för demokrati. Foto: TT

Från Belarus kommer avslöjandet om att gripna demonstranter färgkodas i enlighet med hur svårt de ska skadas. Tortyren är satt i system.

Det finns en anekdot om en man i nazisternas koncentrationsläger som får veta att ett av hans fångvaktares blå ögon i själva verket är gjort av porslin, och att hans liv ska skonas om han lyckas gissa vilket. Mannen pekar, utan att tveka, på det vänstra ögat och det visar sig stämma.

”Men hur kunde du vara så tvärsäker?”, undrar fångvaktaren.

”Enkelt”, svarar mannen. ”Det var det ögat som såg levande ut.”

Det ligger onekligen ett korn av sanning i skämtet, som gäller alla som skadar och dödar andra människor. Till dem hör regimens säkerhetsstyrkor i Belarus, där folket alltsedan skenvalet i början av augusti har varit ute och protesterat på gatorna och ropat på demokrati. Över 15.000 personer har hittills gripits.

Det har sedan början varit blott alltför tydligt att säkerhetsstyrkorna misshandlar och torterar häktade demonstranter, ibland med dödlig utgång. Nu har journalisten Olga Karatj på människorättssajten Nash Dom publicerat dokument från det belarusiska inrikesdepartementet, som visar att polisen fått order om att märka de frihetsberövade med sprejfärg (DN 22/11).

Röd betyder tortyr som kan leda till svåra skador och invalidisera personen.

Grön betyder hård behandling och tortyr. Gul betyder grov misshandel och tortyr, men inte lemlästning. Röd betyder tortyr som kan invalidisera personen eller leda till svåra skador. Svart betyder invalidiserande tortyr, och – enligt vissa källor – döden.

Det är med andra ord inte enstaka rötägg inom poliskåren det handlar om här, det är inte ens ett kollektiv. Det är ett helt system. Och nog gör detta något också med dem som utgör en förtryckarregim, med dem som sprejmärker, och dem som torterar: För att behandla andra omänskligt måste man avhumanisera dem, och därmed förlorar man också en bit av sin egen mänsklighet.

Förövarnas historia kommer att skrivas i skam.

Ämnen i artikeln

Belarus
Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt