Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-23 13:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/lisa-magnusson-det-ar-inte-ett-dugg-synd-om-hamnarbetarna/

Ledare

Lisa Magnusson: Det är inte ett dugg synd om hamnarbetarna

Foto: Sven-Erik Svensson

Posörvänsterns förkärlek för ”riktiga arbetare” tar sig allt mer verklighetsfrämmande uttryck.

Rätta artikel

Hamnarbetare. Bara ordet i sig andas svunna tiders äventyr och romantik. Är det därför posörvänstern älskar Hamnarbetarförbundet så mycket? Kanske också för att detta fackförbund är så hårdfört att det legat i bråk med allt och alla sedan det bröt sig ur fackförbundet Transport under tidigt 70-tal. 

Och nu trappades konflikten alltså upp. Coolt! Äkta! Tyckte posörvänstern och postade skärmdumpar av sina solidariska Swish-inbetalningar i sociala medier. En miljon kronor drog kampanjen in.

Bara det att det inte var pengar saken gällde. Vad förbundet till sist vunnit är rätten att teckna  lokala avtal med arbetsgivare, vilket också lär tjäna dess medlemmar väl. Det är allt. 

Hamnarbetarna har det inte svårt på något sätt, det tycker de inte själva heller. De har goda arbetsvillkor, även om miljön kunde bli säkrare. Och så bra betalt har de att de liknar höginkomsttagare.

Jämför detta med exempelvis undersköterskor, som tjänar 26 800 kronor – förutsatt att de jobbar heltid.

Snittlönen ligger på 33 500 kronor, enligt SCB, och mer blir det med övertidsersättning och fasta och rörliga tillägg. De arbetare som berörts av just den här konflikten har en total månadsinkomst på bortåt 50 000 kronor. 

Det är likadant med andra ”riktiga arbetare”. Snickare, golvläggare och VVS-montörer tjänar 32 000–33 000 i snitt, enligt SCB:s beräkningar. Det placerar dem alla i den rikare halvan av befolkningen. I samma härad hamnar många industriarbetare. Posörvänsterns idé om deras ”underifrånkamp” är verklighetsfrämmande.

Jämför med exempelvis undersköterskor, som tjänar 26 800 kronor – förutsatt att de jobbar heltid. Branschen kryllar av vikarier, visstids- och behovsanställda. De är dessutom en av de yrkesgrupper som mår sämst, enligt Arbetsmiljöverket. 

Se där ett behjärtansvärt kampanjändamål för vänner av arbetsrätt. Men vård och omsorg? Det känns väl inte lika coolt, inte lika äkta. Inte som hamnarbetarna.