Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-19 11:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/lisa-magnusson-det-ar-inte-nagra-enskilda-utsatta-som-ar-problemet-med-forsakringskassan-det-ar/

Ledare

Lisa Magnusson: Det är inte några enskilda utsatta som är problemet med Försäkringskassan, det är hela systemet

Försäkringskassan är ett evigt gissel för regeringen.
Försäkringskassan är ett evigt gissel för regeringen. Foto: Eva Tedesjö

Det är inte värdigt en välfärdsstat att behandla sina sjuka och svaga på det här sättet. Och det värsta är att det inte ens är någon som vill att det ska vara såhär som det har blivit.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

På senare år har man allt oftare kunnat läsa om personer som fallit mellan stolarna. De har utförsäkrats, fastän de är sjuka, fastän läkarna säger att det är omöjligt för dem att jobba. Men Försäkringskassan friskförklarar dem ändå, plötsligt, utan medicinsk kompetens och ofta utan att ens ha pratat med dem.

”Uppdrag Granskning” beskrev nyligen i en dokumentärserie Marie-Louise Järlesand, som är just en sådan person. För henne började det som en vanlig magsjuka. Men det visade sig snart att hon lider av en kronisk och mycket aggressiv magsjukdom. Hon har svåra smärtor, har svårt att få i sig näring, kräks flera gånger om dagen. I intervjun sitter hon påbyltad i varm kofta, hon ser ut som en fågelunge. Mellan 43 och 44 kilo väger hon, hon måste ha en särskild sittdyna för att inte få trycksår, och en särskild madrass i sängen med särskilda lakan.

Hon kan inte arbeta, det insåg Försäkringskassan också. Först. Sedan ändrade den sig: Handläggaren föreslog att hon ska ta ”ett kontorsarbete där hon kan ta pauser när hon behöver” och där hon får sitta nära en toalett. Det är ju fullständigt orealistiskt. Marie-Louise Järlesand säger att hon känner sig så förnedrad.

Marie-Louise Järlesand säger att hon känner sig så förnedrad.

Fram till dess att hon blev sjuk har hon i hela sitt liv jobbat och gjort rätt för sig, det understryker även hennes man. Men det ska förstås inte spela någon roll. Det är inte värdigt en välfärdsstat att behandla sina sjuka och svaga på det här sättet. De ska få stöd oavsett hur mycket eller lite de själva hunnit bidra. Och det värsta är att det inte ens är någon som vill att det ska vara såhär som det har blivit. Åtminstone inte om man ska tro den ytterst ansvariga när den hårdare linjen lades fast, den tidigare socialministern, Annika Strandhäll (S). Hon beklagar djupt.

Beklagar gör även Ann-Marie Begler, Försäkringskassans uppskattade generaldirektör. Hon gjordes hastigt och lustigt till syndabock för allt inför valet 2018, då det blev besvärligt för regeringen med de många berättelser som spreds i medierna om svårt sjuka som lämnades åt sitt öde. Men att hon fick sparken förändrade inget.

För det är ju inte bara några enskilda individer som drabbats. Det är ett systemfel. Hälften av Försäkringskassans utredningar har brister, visar en ny undersökning, 11 procent av dem så allvarliga att de inte ens kan kallas utredningar. Detta dysfunktionella byråkratiska maskineri mal ned de mest utsatta och behövande. Och det måste ändras, inte inför nästa val utan nu.

Huruvida man har rätt till ersättning ska bara ankomma på en enda sak – och det är om man enligt läkarexpertisen är för sjuk för att arbeta.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt