Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 11:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/lisa-magnusson-det-goda-samtalet-ar-omojligt-med-nazister/

Ledare

Lisa Magnusson: Det goda samtalet är omöjligt med nazister

Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar. Foto: Roger Turesson

Nazismen är inte en ordets ideologi, utan våldets. Det är det som gör den så farlig.

Förra helgen tömde Nordiska Motståndsrörelsen ut sopor i trädgården hos en journalist och en politiker i Lund. Detta är inte en direkt våldshandling, men hotet räcker – se här, vi var alldeles utanför ditt hem. Nästa gång kanske vi gör något annat här.

Det är detta många glömmer. I stället finns det en utbredd idé om att det är finaste och mest intellektuella är att faktiskt lyssna på de där rakade gossarna. Bemöta vad de har att säga.

I princip är det en sund hållning. Det är nyttigt att stöta och blöta sina åsikter mot andras. Det är bara ett problem med att försöka tala just med de rakade gossarna: Nazismen är inte en ordets ideologi, utan våldets. Det är det som gör den så farlig. Den hotar människors hela existens.

Vi får aldrig vara så naiva

Det är också därför det är så förmätet av di lärde att förebrå alla som inte vill ha dialog med Nordiska motståndsrörelsens kampenhet. Allra särskilt då som de självklart inte skulle gå in i en sådan dialog med öppet sinne, absolut inte, de tänker inte bli nazister. 

Nej, de är samma sorts folk som på den klassiska frågan om vilken historisk person de helst skulle äta middag med genast svarar ”Hitler”. 

Det handlar inte om att de vill lyssna på vad han har att säga, utan att de föreställer sig att han skulle lyssna. De känner på sig att de är sådana briljanta retoriker att de säkert skulle kunna omvända honom. Få honom att säga att gud, vilket smart argument, det där hade jag inte tänkt på, tack. Vi ställer in planerna på Tredje riket.

Nazister ska ha samma rätt som alla andra till åsiktsfrihet, detta är demokratins paradox; att den måste bjuda sina fiender på det. Men idén om det goda samtalet med nazister är verklighetsfrånvänd. Vi får aldrig vara så naiva, aldrig glömma vad nazismen är och står för. Om detta påminner oss dåden i Lund.