Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-18 23:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/lisa-magnusson-det-har-ar-inte-slutet-for-notre-dame/

Ledare

Lisa Magnusson: Det här är inte slutet för Notre-Dame

Bild 1 av 2 Parisare samlades vid sitt brinnande monument.
Foto: FOUAD MAGHRANE
Bild 2 av 2 Brandmännen arbetar vid katedralen.
Foto: YVES HERMAN

Förnyelsen, det cykliska, hör till historiens gång. Saker förstörs och byggs upp, om och om igen. Även Notre-Dame.

Rätta artikel

När jag först såg bilden trodde jag att det var ett skämt: Notre-Dame i lågor? Nänä. I nästan tusen år har katedralen funnits där. Inte kan den bara sluta med det?

När jag sedan väl tog in att branden var på riktigt sökte jag tröst. Och jag fann den snart: Först en uppgift om att mycket av konsten och relikerna förts i säkerhet. Därefter en som sade att de två tornen skulle klara sig. Sedan en video som visar hur parisare samlats, så nära att man hör elden spraka, de sjunger stämmor och ber eller – de mer sekulärt sinnade: bara står där. En brandbils sirener passerar. Annars värdighet, historiens vingslag, memento mori.

Spiran är borta, och trätaken och norra rosenfönstret, rapporteras det. Allt är bränt och sotigt, men det står nu klart att själva byggnaden åtminstone kommer att klara sig. 

Allt kan förstås ta en hisnande vändning. Folkmassorna som står enade kan mycket väl slå om och bli aggressiva. Notre-Dame genomgick en fasadrestaurering när branden började. Tänk om allt beror på en byggjobbare som tanklöst sprätt i väg en cigg? I så fall hoppas jag att man aldrig hittar den skyldige.

Men detta är inte slutet. Notre-Dame kommer att byggas upp igen. Det lovade president Emmanuel Macron redan under måndagskvällen. Något verkligt återställande är det förstås inte tal om, för mycket är totalförstört. Det vackra rosenfönstret må rekonstrueras efter 3D-modeller, men det blir aldrig detsamma, blott en vacker kopia. Samma sak är det med spiran och de gamla trätaken, de som det ursprungligen lär ha gått åt en hel skog till att bygga. Men så hör också förnyelsen, det cykliska, till historiens gång. 

Saker förstörs och byggs upp, och Notre-Dame har varit många genom århundradena. Mäktig och storslagen, vandaliserad, bortglömd, upptäckt på nytt. Evig och föränderlig. Ett monument över civilisationen. Död påskveckan 2019, snart återuppstånden.